Χωρίς το ραδιοφάρμακο θα υπολειτουργεί το σύστημα τομογραφίας (δωρεά Νιάρχου)

on .

TSIKARHS BASILEIOS

• Προβληματισμό προκαλεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων η απόφαση της κυβέρνησης να τροποποιήσει, με διάταξη που καταθέτει προς ψήφιση στη Βουλή, τη δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» που αφορά στο υπερσύγχρονο σύστημα τομογραφίας PET CT, το οποίο ειδικεύεται στον εντοπισμό καρκινικών κυττάρων. 
Με την επικείμενη τροποποίηση της δωρεάς το σύστημα θα εγκατασταθεί χωρίς να συνοδεύεται από τη μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκου που είναι γνωστή ως κύκλοτρο τόσο στο Π.Π.Γ.Ν.Ι. όσο και σε άλλα τρία δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Γεγονός που, όπως κατήγγειλε χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Διοικητής του Βασίλης Τσίκαρης, θα σημάνει την ουσιαστική υπολειτουργία του PET CT. Συνολικά η δωρεά αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ. Από αυτά το κύκλοτρο κοστίζει περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. 
Σύμφωνα με τον κ. Τσίκαρη, το ραδιοφάρμακο δεν έχει χρόνο ζωής πάνω από τέσσερις ώρες, ενώ η εξέταση διαρκεί 45 λεπτά. Αυτό σημαίνει πως αν δεν βρίσκεται κοντά στο σύστημα PET CT και χρειαστεί να μεταφερθεί από άλλη περιοχή της χώρας, η διαδικασία αυτή θα περιορίσει τον αριθμό των εξετάσεων που μπορούν να γίνουν και η λίστα αναμονής θα μεγαλώνει διαρκώς. 
Ο Διοικητής κατέληξε κάνοντας δημόσια έκκληση στους βουλευτές αλλά και τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς να πιέσουν προκειμένου να μην προχωρήσει η επίμαχη διάταξη, λέγοντας πως το κύκλοτρο θα συμβάλλει σημαντικά στο επιστημονικό και ερευνητικό έργο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. 
Ενεργειακή αναβάθμιση
Ο Β. Τσίκαρης μίλησε ακόμα για τα εμπόδια που μπαίνουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του Π.Π.Γ.Ν.Ι., μία παρέμβαση της τάξης των 4,5 εκατ. ευρώ με τη χρηματοδότηση να αντλείται από το ΕΣΠΑ. 
Όπως είπε, την ώρα που το Νοσοκομείο Ιωαννίνων προχωρά τη διαδικασία της αξιολόγησης των προσφορών, καλείται από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων να δίνει απαντήσεις για την επιλογή του να κάνει τον διαγωνισμό με τη διαδικασία της προμήθειας και εγκατάστασης και όχι με τη διαδικασία των δημοσίων έργων, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε ενδεχόμενη αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ. «Μία τέτοια τροποποίηση θεωρούμε πως είναι παράτυπη», σημείωσε ο Διοικητής.
 Η Μερόπη Τζούφη
Ανακοίνωση για το PET/CT και το κύκλοτρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων εξέδωσε χθες και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, η οποία τονίζει μεταξύ άλλων: «Η επίμαχη διάταξη αν και αποδέχεται τη δωρεά του PET/CT από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» προς το Π.Γ.Ν.Ι., δε δέχεται τη δωρεά για το Κύκλοτρο, απειλώντας την πλήρη λειτουργία της νέας απεικονιστικής μονάδας, καθώς δεν θα μπορεί να παράγει τα απαραίτητα ραδιοφάρμακα. Θα μπορεί ωστόσο να τα προμηθεύεται από ιδιώτη παραγωγό. Με τον τρόπο αυτό, μια σημαντική δωρεά για την περιοχή και τη δημόσια υγεία μετατρέπεται σε εργαλείο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων».