ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: Οι εθελοντές είναι η κινητήρια δύναμή του…

on .

NTAKALETSHS ERYTHROS PITA

Δεν ήταν απλώς μια εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και την ανταλλαγή ευχών, αυτή που διοργάνωσε χθες βράδυ το παράρτημα Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων.

 Κι αυτό γιατί η Διοίκηση, εργαζόμενοι, εθελοντές, μέλη και φίλοι του ΕΕΣ είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον Πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος, δικηγόρο, Κων. Ντακαλέτση τον απολογισμό δράσεων του 2019, αλλά και τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020.
Η εκδήλωση ξεκίνησε μ’ ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Προέδρου της Κεντρικής Διοίκησης του Ε.Ε.Σ. Αντ. Αυγερινού, ο οποίος εκτός από τις καθιερωμένες ευχές στάθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένας Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός που θα είναι απάνεμο λιμάνι, εχέγγυο της ελληνική κοινωνίας, μ’ ένα  καινοτόμο, αλληλέγγυο, κοινωνικό, σύγχρονο προφίλ. «To οφείλουμε στη μεγάλη παράδοση, στη μεγάλη παρακαταθήκη των ηρωικών εθελοντριών και εθελοντών, που επί 143 χρόνια με τους αγώνες τους, με τις θυσίες τους, έκαναν τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό τον μεγαλύτερο ανθρωπιστικό και εθελοντικό οργανισμό στην Ελλάδα…», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγερινός. 
Δυο σημαντικά γεγονότα
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Πρόεδρος του ΕΕΣ Ιωαννίνων Κ. Ντακαλέτσης, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε σε δυο σημαντικά γεγονότα που άλλαξαν την πορεία του Ερυθρού Σταυρού το 2019. 
Το πρώτο είναι οι εκλογές, καθώς, όπως είπε, «τα σημερινά Δ.Σ. και το δικό μας είναι για πρώτη φορά εκλεγμένα από μια διευρυμένη βάση. Δεν αποφάσισε κάποιο ‘κονκλάβιο’ των Αθηνών, αλλά εσείς. Αυτό φυσικά αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για όλους εμάς στο Δ.Σ., αλλά κι ένα εξαιρετικό βάρος». Κι εξήγησε ότι αυτό σημαίνει πώς πρέπει «να παράξουμε έργο, να ασχοληθούμε πραγματικά και όχι να κάνουμε μια ‘ψιλή εποπτεία’, να υπογράφουμε έγγραφα και να εμφανιζόμαστε στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Να πάρουμε αποφάσεις, να λύσουμε προβλήματα, να είμαστε δίκαιοι και αντικειμενικοί με όλους, να ενδιαφερόμαστε για όλους τους εθελοντές ανεξαιρέτως, να ακούμε τα μέλη μας…».
Το δεύτερο σημαντικό γεγονός το 2019, κατά τον κ. Ντακαλέτση ήταν η πλήρης επανένταξη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις τάξεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. 
Η επιτυχία αυτή δεν αντανακλά μόνο στο γόητρο, αλλά έχει και άμεσες προεκτάσεις στις δράσεις του ΕΕΣ. Για παράδειγμα λειτουργούν τρία κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων υπό την ευθύνη του ΕΕΣ σε Αθήνα, Βόλο και Καλάβρυτα, κάτι που στο παρελθόν δεν θα μπορούσε να συμβεί γιατί η Ελλάδα ήταν εκτός της Διεθνούς Ομοσπονδίας. 
Ο Κ. Ντακαλέτσης αναφέρθηκε και στις τρεις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας του ΕΕΣ προς την σεισμόπληκτη Αλβανία, τις οποίες συνόδευσαν στελέχη του παραρτήματος Ιωαννίνων, έχοντας και την ευθύνη της μεταφοράς. 
Παράλληλα έκανε γνωστό ότι από σήμερα, Δευτέρα και για τρεις ημέρες κλιμάκιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας θα βρίσκεται στα Γιάννενα, καθώς το τοπικό τμήμα του ΕΕΣ θα αναλάβει διεθνές πρόγραμμα υποστήριξης προσφύγων – μεταναστών που μένουν σε σπίτια στα Γιάννενα. 
Το στοίχημα για το 2020
Στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του ο Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα του Ερυθρού Σταυρού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το τιμόνι γύρισε, το καράβι άλλαξε πορεία… Αλλά το καράβι πρέπει να έχει ικανή κινητήρια δύναμη, που δεν είναι άλλη από τους εθελοντές…». 
Ενιαίος Τομέας Εθελοντισμού είναι λοιπόν το στοίχημα για το 2020. Όπως το εξήγησε περιεκτικά ο κ. Ντακαλέτσης πρόκειται για ενσωμάτωση των τριών Τμημάτων (Νοσηλευτικής, Πρόνοιας, Σαμαρειτών) σ’ έναν Τομέα Εθελοντισμού, με ενιαίο πρόγραμμα, οδηγίες, τρόπους λειτουργίας, ενιαία βασική εκπαίδευση και στη συνέχεια εξειδίκευση στις απαιτήσεις κάθε Σώματος. Και κάλεσε τους εθελοντές να έχουν ενεργή συμμετοχή σ’ αυτό. 
Στη συνέχεια, ακολούθησε ένα μικρός απολογισμός από τους υπεύθυνους των τριών Σωμάτων και η εκδήλωση έκλεισε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικη πίτας.