Γιορτάστηκε χθες η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

on .

ELLHNIKH GLOSSA BIBLIO

• Για τρίτη συνεχή χρονιά γιορτάστηκε χθες (9 Φεβρουαρίου) η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και σ’ ένα βίντεο διάρκειας 1,5 λεπτού με το οποίο συμμετείχε στον εορτασμό η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών εμφανίζονται πολίτες διαφόρων χωρών, ηλικιών και επαγγελματικής απασχόλησης, που προφέρουν λέξεις στις γλώσσες τους και είναι ελληνικής προέλευσης.
Στόχος της καμπάνιας είναι να καταδείξει την οικουμενικότητα της ελληνικής γλώσσας μέσα από την ευρεία αντίληψη που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, και όχι μόνο μεταξύ των ειδικών, για τη συμβολή της Ελληνικής στον γλωσσικό και πολιτισμικό εμπλουτισμό των ευρωπαϊκών και πολλών άλλων γλωσσών του πλανήτη.
Η 9η Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού) καθιερώθηκε τον Απρίλιο του 2017 με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Με αφορμή αυτήν την ημέρα, όλη η εξερχόμενη αλληλογραφία του ΥΠΕΞ προς τις εδώ εδρεύουσες πρεσβείες και διεθνείς οργανισμούς θα είναι στα Ελληνικά κατά την περίοδο 9-15 Φεβρουαρίου.
Εκδήλωση στο Πανεπ. Αργυροκάστρου
Στην Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνική Γλώσσας ήταν αφιερωμένη και εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου.
Την εκδήλωση οργάνωσε το Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου και αποτελεί πλέον, σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου, Μπεκτάς Μέμα, μια πολιτιστική παράδοση για το πανεπιστήμιο του οποίου ηγείται. Ήταν επίσης, μια σύμπραξη τριών πανεπιστημίων, Αργυροκάστρου, Δυτικής Μακεδονίας και Ιωαννίνων.
Η καθηγήτρια εφαρμοσμένης γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ελένη Γρίβα, «ξενάγησε» το ακροατήριο στις χώρες που έχει σήμερα «παρουσία» η ελληνική γλώσσα. Η λέκτορας του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, Κωστάντω Ξέρα, αναφέρθηκε στην διαχρονική παρουσία της ελληνικής γλώσσας στην Αλβανία.
Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση πλατφόρμας για τις σύγχρονες μεθόδους εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, προϊόν συνεργασίας των Πανεπιστημίων Αργυροκάστρου και Δυτικής Μακεδονίας.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν το σύνολο των περιφερειακών αρχών του νότου της χώρας, υψηλόβαθμα στελέχη και εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας, ενώ προσήλθαν ελληνοδιδάσκαλοι, φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου και άλλοι.