Διεύθυνση Επιστροφών συστήνεται στο Υπουργείο Μετανάστευσης

on .

MORIA PROSFYGES

• Ειδική Διεύθυνση που θα ασχολείται με το ζήτημα της επιστροφής μεταναστών συστήνει το Υπουργείο Μετανάστευσης όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Ν. Μηταράκης σε συνέντευξή του στο «Βήμα».
Η σύσταση της Διεύθυνσης θα περιλαμβάνεται στο οργανόγραμμα του υπουργείου που θα βγει μέσα στον Φεβρουάριο. Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, τον Ιανουάριο επέστρεψαν 84 άτομα σε επτά αποστολές, πέντε αναγκαστικές και δύο εθελούσιες. Επίσης, το υπουργείο παρακολουθεί συστηματικά τις υποθέσεις που εκδικάζονται στα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ στόχος της ηγεσίας του είναι, επιπλέον, «να ανοίξουμε σε ευρωπαϊκό πλαίσιο κοινές επιστροφές στο Αφγανιστάν», όπως παρατήρησε ο κ. Μηταράκης και διευκρίνισε ότι «στο Αφγανιστάν υπάρχουν περιοχές που δεν δικαιολογούν συνθήκες ασύλου».
Την ίδια ώρα το υπουργείο έχει καταλήξει στους χώρους, όπου θα δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα, ωστόσο ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες «γιατί δυστυχώς πολύ λίγοι θέλουν να βγουν μπροστά και να υποδείξουν έναν χώρο».
Σχετικά με το νέο νόμο για το άσυλο, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής εφαρμόζονται οι προθεσμίες σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό».