Ισοκατανομή προσφύγων στους Δήμους ζητά ο Μ. Ελισάφ

on .

PROSFYGES KATSIKAS LEOFOREIO

• Επιβεβαιώθηκε χθες η είδηση της άφιξης του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν. Μηταράκη στα Γιάννενα, ο οποίος αύριο, Παρασκευή θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους Δημάρχους της Ηπείρου, προκειμένου να ακούσει τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις τους, όπως εξάλλου εκφράστηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ, χωρίς βέβαια να αποκλείεται το ενδεχόμενο να προβεί και ο ίδιος ο Υπουργός σε ανακοινώσεις. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου στα Γιάννενα.
Στο θέμα αναφέρθηκε κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, κάνοντας λόγο για ένα εθνικό και ευρωπαϊκό πρόβλημα που υπερβαίνει την πόλη, αλλά και τη χώρα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που παρουσίασε, στην Ήπειρο σήμερα βρίσκονται 3.900 πρόσφυγες και μετανάστες από τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία είναι  στα Γιάννενα (στο Κέντρο Κατσικά  1.173 και άλλα 1.000 άτομα σε διαμερίσματα και ξενώνες, στα όρια του Δήμου).
Ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι πέρα από την ισοκατανομή μεταξύ των Περιφερειών απαιτείται και ισοκατανομή μεταξύ των Δήμων. Έτσι θα αποφευχθεί το γεγονός κάποιοι ΟΤΑ να φιλοξενούν πολύ μεγάλο αριθμό και άλλοι κανέναν.
«Το προσφυγικό είναι ένα θέμα που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Δεν υπάρχει παγιωμένη κατάσταση… Τις πολιτικές αποφάσεις για τον χειρισμό του τις λαμβάνει η Κυβέρνηση. Εμείς αυτό που ζητούμε είναι να έχουμε καλύτερη ενημέρωση και οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο. Προέχει να μην διαταραχθεί η ισορροπία των τοπικών κοινωνιών… Να ισχύσει η αναλογικότητα και μεταξύ των Δήμων», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.
Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» ως γνωστόν εστιάζεται στη χωροθέτηση των νέων δομών φιλοξενίας, με τις πληροφορίες εξ Αθηνών να κάνουν λόγο για ίδρυση τριών νέων κλειστών κέντρων στην Ήπειρο (σε Γιάννενα, Άρτα και Πρέβεζα).  Μένει αυτό να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει αύριο ο Υπουργός.

Οι εργαζόμενοι στις δομές
Στο μεταξύ την αυριανή επίσκεψη του Ν. Μηταράκη αναμένουν εναγωνίως και οι εργαζόμενοι στο κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ΤΟΣΚΕΔΠ και Δομές προσωρινής υποδοχής (Γ’ Κύκλος) οι συμβάσεις των οποίων έχουν λήξει, ζητώντας από τον Υπουργό να κινήσει τις διαδικασίες επιστροφής τους. 
«Η μη προσέλευσή μας στις δομές ως εργατικό δυναμικό έχει φέρει την κατάσταση εκεί σε τραγική και μη ελεγχόμενη» τονίζουν, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση αναφέροντας ως παράδειγμα την δομή της Μόριας, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 22 εργαζόμενοι για να καλύψουν 25.000 μετανάστες. 
Και προσθέτουν: «Μετά το τέλος της σύμβασης του Γ΄ κύκλου, όλες οι δομές μένουν στο έλεος με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί προσωρινά, να εξεγείρονται από το χάος που δημιουργείται. Η αποδυνάμωση πλείστων και σημαντικών ειδικοτήτων μόνο χάος και αναταραχή μπορεί να φέρει. Δεν υπάρχει πλέον προσωπικό στις δομές της ενδοχώρας και η μετακίνηση των μεταναστών για την αποσυμφόρηση των νησιών απλά θα ακολουθήσει το πρόβλημα και δεν θα δώσει την λύση».
Παραθέτουν τις ειδικότητες που εργάστηκαν στις δομές μέχρι τώρα και τονίζουν ότι «δεν είμαστε λοιπόν ένας αμελητέος και αδιάφορος αριθμός. Είμαστε οι εργαζόμενοι που μεταφέραμε και δημιουργήσαμε εμπιστοσύνη».