Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για το νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο

on .

APERGIA NTOYNTOYKA

• Δεν φαίνεται πως πείθονται οι συνταξιούχοι από το νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει η Κυβέρνηση στη Βουλή τις επόμενες μέρες, γι’ αυτό και τα σωματεία τους ξεκινούν σειρά κινητοποιήσεων. Η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση για την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, ενώ το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη και ώρα 6.30 μ.μ. συλλαλητήριο έξω από το κτίριό του.
Χθες ανακοινώσεις συμμετοχής στην σημερινή συγκέντρωση εξέδωσαν τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Νομού Ιωαννίνων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το «το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο όχι μόνο δεν καταργεί τίποτε από όλα τα αντισυνταξιουχικά μέτρα του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά διατηρεί και  όλες τις προηγούμενες περικοπές  που είχαν ψηφίσει όλες οι Κυβερνήσεις. Παράλληλα θωρακίζει τον νόμο Κατρούγκαλου κλείνοντας όλα τα νομικά κενά ώστε οι συνταξιούχοι να μην διεκδικήσουν ούτε με δικαστικά μέτρα κανένα αίτημά τους».

Επιστολή της ΕΣΑμεΑ
Στο μεταξύ και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία διαμαρτύρεται προς τον Υπουργό Εργασίας, γιατί όπως υποστηρίζει στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση δεν έχει συμπεριληφθεί ούτε ένα από τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος σχετικά με την ασφάλιση και τις συντάξεις.
Η Συνομοσπονδία καταθέτει εκ νέου το πλαίσιο των αιτημάτων της και αναμένει άμεση απάντηση από την ηγεσία του υπουργείου. Επιγραμματικά τα σημαντικότερα είναι:
- Θέσπιση μόνιμου μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων με αναπηρία.
- Κατάργηση των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ των ατόμων με αναπηρία.
- Επαναφορά ευνοϊκών ρυθμίσεων, οι οποίες αφορούν στη συνταξιοδότηση των γονέων / συζύγων / αδελφών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία.
- Παιδιά ορφανά και από τους δύο γονείς, που πάσχουν από νοητική αναπηρία κ.α. που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, να δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών γονέας, ή προκειμένου περί ασφαλισμένου, το ποσό που δικαιούταν να λάβει ο θανών.
- Αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι αναπηρίας και γήρατος του ιδιωτικού τομέα με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του 2ου μνημονίου.