Προς λύση τα προβλήματα με εκτάσεις αναδασμών που χαρακτηρίστηκαν δασικές

on .

XORAFIA DASIKOI XARTES 

• Λύση στο πρόβλημα που εντοπίζεται σε πολλούς αναδασμούς στην Ήπειρο, που τμήματά τους έχουν χαρακτηριστεί δασικά και δεν μπορούν πλέον να καλλιεργηθούν αναζητούν Περιφέρεια και Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 
Λίγα 24ωρα μετά την τοποθέτηση στη Βουλή του Υπουργού Κ. Χατζηδάκη, πως πρόκειται για έναν τραγέλαφο και πρόκειται να προβεί σε ρύθμιση, ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης τον επισκέφθηκε στο Υπουργείο και συζήτησε μαζί του αναλυτικά το πρόβλημα που υπάρχει, μαζί με άλλα περιβαλλοντικά που απασχολούν και ταλαιπωρούν τους αγρότες. 
Μεταξύ αυτών είναι και οι οφειλές των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, αλλά και η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στα αντλιοστάσιά τους, προκειμένου να εξασφαλίζουν φθηνή ενέργεια. 
Το θέμα πάντως που «καίει» καθώς επίκειται η πρωτοβουλία του Υπουργού αφορά τους αναδασμούς. Στο νομό Ιωαννίνων εκτιμάται πως υπάρχουν ζητήματα χαρακτηρισμού εκτάσεων σε αναδασμούς ως δασικές σε 7-8 περιοχές. 
Όπως δήλωσε χθες ο Περιφερειάρχης υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες σε αναδασμούς για τους οποίους υπάρχουν αιτήματα πολιτών για να ολοκληρωθούν. 
«Έχουμε -τόνισε- δύο ακραίες περιπτώσεις. Η μία στο Σακελλαρικό, όπου έχουμε ετοιμαστεί εδώ και τρία χρόνια, αλλά δεν μπορεί να τελειώσει επειδή το αρμόδιο Δασαρχείο δεν έχει γνωματεύσει. Η δεύτερη περίπτωση αφορά τους Κουκλιούς, που  υπάρχουν 5.500 στρέμματα που είναι κληροτεμάχια τα οποία δόθηκαν στους ακτήμονες και είναι κάτω των πέντε στρεμμάτων το καθένα. 
Ο κ. Φάμελλος (ο πρώην αν. Υπουργός Περιβάλλοντος) είχε βγάλει ένα νόμο, που προβλέπει πως όσα κτήματα είναι κάτω των 5 στρεμμάτων που ήταν αγροί, αλλά στη συνέχεια καλύφθηκαν από πουρνάρια, μπορούν να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση. Τα Δασαρχεία όμως επιμένουν να τα χαρακτηρίζουν δάση ή δασικές εκτάσεις. Το ίδιο συμβαίνει στα Κτίσματα κ.α. και όπου πάμε να κάνουμε αναδασμούς είναι βραχυκυκλωμένα. Ο κ. Χατζηδάκης πρόσφατα τοποθετήθηκε και είπε ότι αυτό είναι σχιζοφρένεια, να μιλάμε για κληροτεμάχια στους αναδασμούς και από την άλλη να τα χαρακτηρίζουμε δάση».
Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης και στις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην Αμπελουργική ζώνη Ζίτσας. «Πάρα πολλά αμπέλια στο Ν. Ιωαννίνων -εξήγησε- είχαν εγκαταλειφθεί στο παρελθόν λόγω της φυλλοξέρας. Στη συνέχεια το Δημόσιο τα θεωρεί δάση ή δασικές εκτάσεις, παρά το γεγονός πως πολλοί ιδιοκτήτες έχουν τίτλους από το Διοικητικό Εφετείο».
Ο Περιφερειάρχης ανάφερε ακόμη πως έγινε συζήτηση για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις δασικές εκτάσεις, για να προσθέσει πως βρήκε ενδιαφέρουσες τις προτάσεις που του αναλύθηκαν, οι οποίες θα συζητηθούν εκ νέου.
Για τους ΤΟΕΒ ο Περιφερειάρχης είπε πως ανέλυσε την πρότασή του, ώστε να βρεθεί τρόπος για να εισπράξει η ΔΕΗ τα χρήματά της, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών με την εγγύηση της Περιφέρειας. 
Στα θέματα που τέθηκαν ήταν και η προμήθεια στύλων από τη ΔΕΗ, οι βελτιώσεις της νομοθεσίας για τις πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις.
«Αυτά τα θέματα είναι σοβαρά και περιμένω απαντήσεις. Θεωρώ ότι κάτι θετικό θα βγει για τον κόσμο του μόχθου», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Web Baner Antigoni