Χρέωνε 8 ευρώ τις σημειώσεις για μάθημα στο Τμήμα Ψυχολογίας!

on .

PANEPISTHMIO PINAKIDES

• Πλήγμα για την εικόνα του πρόσφατα αποσπασθέντος από το Φ.Π.Ψ. και αυτόνομου πλέον Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποτελεί το συμβάν που είδε το φως της δημοσιότητας με πρωταγωνιστή διδάσκοντα ο οποίος πουλούσε σημειώσεις του μαθήματός του σε φοιτητές.
Το περιστατικό, το οποίο προκαλεί τις τελευταίες ημέρες «πονοκέφαλο» στην τοπική Ακαδημαϊκή Κοινότητα, κάνει το γύρο της Ελλάδας, διαφημίζοντας με αρνητικό τρόπο το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου, το οποίο είναι γνωστό για το υψηλό επίπεδο του έργου που παράγει. 

Έπεσε στα… βαθιά
Δεν είναι μόνιμο μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο διδάσκων στο Τμήμα Ψυχολογίας, που πουλούσε σημειώσεις σε φοιτητές του. Είχε προσληφθεί μέσω του προγράμματος απόκτησης ακαδημαϊκής εμπειρίας για κατόχους διδακτορικού, ωστόσο, επέδειξε συμπεριφορά που δεν συνάδει με το ακαδημαϊκό περιβάλλον και τους κανόνες του.
Πιο συγκεκριμένα, πουλούσε στους φοιτητές του ανατυπωμένες σημειώσεις του μαθήματος «Αναπτυξιακή - Γνωστική Νευροψυχολογία» που δίδασκε στο χειμερινό εξάμηνο έναντι αντίτιμου οκτώ ευρώ. Η δράση του όμως έγινε γνωστή γρήγορα. 
Παρόλα αυτά, πρόλαβε να πουλήσει σημειώσεις σε συνολικά 83 φοιτητές, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες, είχε φροντίσει να χωρίσει την εξέταση του μαθήματος σε όσους θα αγόραζαν τις σημειώσεις σε πιο «συμφέρουσα τιμή», από κάποιο συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο και σε όσους θα έδιναν από το σύγγραμμα του μαθήματος και ένα power point.

Μετάθεση εξέτασης
Αντιδρώντας στις καταγγελίες, το Τμήμα Ψυχολογίας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μέριμνα επιστροφής των χρημάτων στους φοιτητές που έχουν ήδη τις ανατυπωμένες σημειώσεις και αποφάσισε η εξέταση του επίμαχου μαθήματος να μετατεθεί για το τέλος της εξεταστικής και να γίνει από τριμελή επιτροπή. 
Παράλληλα και σύμφωνα με πληροφορίες, «πάγωσε» η σύμβαση του συγκεκριμένου διδάσκοντα, η οποία έληγε στα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση του ιδρύματος, «η διαδικασία εξέτασης θα είναι κοινή για όλους τους φοιτητές βάσει των σημειώσεων του μαθήματος. Όσοι φοιτητές δεν έχουν προμηθευτεί τις σημειώσεις θα υπάρξει δυνατότητα δωρεάν αναπαραγωγής τους από το πανεπιστημιακό τυπογραφείο. Τέλος, θα υπάρξει μέριμνα επιστροφής των χρημάτων στους φοιτητές που έχουν ήδη τις ανατυπωμένες σημειώσεις».

Ζητούν συνέλευση
Όπως αναφέρει το «ethnos.gr», θέση για το πρωτοφανές περιστατικό πήρε και η Αυτόνομη Συνέλευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τονίζοντας ότι η ανακοίνωση για αναβολή και αλλαγή εξέτασης, «πουθενά δεν αναγράφει πότε θα είναι ακριβώς, δημιουργώντας περαιτέρω σύγχυση στους φοιτητές», ενώ δεν έγινε έκτακτη συνεδρίαση του Τμήματος. 
Παράλληλα, ζητά την απομάκρυνση του διδάσκοντα και τη διεξαγωγή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Ψυχολογίας την επόμενη εβδομάδα.