Πρωτοπόρα τα Γιάννενα και στη «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης»

on .

ANAKYKLOSH EGKAINIA 1 2 2 20

• Τα Γιάννενα μπορούν να βρεθούν στην πρωτοπορία της ανακύκλωσης, ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε κατά την χθεσινή εκδήλωση για τα εγκαίνια του πιλοτικού προγράμματος «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης» στο οποίο μετέχουν πέντε Δήμοι της χώρας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα τοποθετηθούν εννέα νέα «σπιτάκια» της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης όπου μικροί και μεγάλοι θα έχουν την δυνατότητα να ανακυκλώνουν και να κερδίζουν. 
Η τελετή έναρξης έγινε στο Πάρκο Ανακύκλωσης και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στην παραλίμνια περιοχή, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου, του Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα, του Μητροπολίτη Μάξιμου, του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, και πολλών άλλων. 

Θα πετύχει…
Βέβαιος ότι η ανταποδοτική ανακύκλωση θα γίνει μόδα, όχι μόνο στα Γιάννενα αλλά σε ολόκληρη την χώρα εμφανίστηκε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος. 
«Τη νέα γενιά ανακύκλωσης την έχουν αγκαλιάσει τα παιδιά γι’ αυτό και θα πετύχει. Το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε το πρόγραμμα με πέντε Δήμους αλλά θα εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Η πόλη των Ιωαννίνων είναι πρωταθλήτρια στην ανακύκλωση χάρη στη συνεργασία και την συμμετοχή όλων. Οι Έλληνες είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Αφήνουμε τους διαχωρισμούς και όλοι μαζί πάμε μπροστά», ανέφερε στον χαιρετισμό του. 

«Σπουδαία δράση…»
«Πρόκειται για μία σπουδαία δράση που υλοποιείται με την συνεργασία όλων και με στόχο να κάνουμε την ανακύκλωση κίνημα για τα Γιάννενα», είπε στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, κάνοντας γνωστό ότι στον ίδιο χώρο και με πρωτοβουλία της Μητρόπολης ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή και την λειτουργία «σχολείου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης», το οποίο θα δέχεται και θα ενημερώνει μαθητές από όλη την Ελλάδα. Ειδική αναφορά έκανε και στη συνεργασία όλων των φορέων, των σχολείων, αλλά και επιχειρήσεων της περιοχής που στήριξαν έμπρακτα το εγχείρημα.

Έχουν γίνει βήματα…
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η ανακύκλωση αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο για την προστασία του περιβάλλοντος. 
«Στην Ήπειρο έχουμε κάνει πολλά βήματα. Κι αυτά έγιναν με πολύ δουλειά, με συγκρούσεις αλλά και με συνεργασίες. Σήμερα βρισκόμαστε στην πρωτοπορία με την λειτουργία του εργοστασίου, τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης που βρίσκονται στην τελική ευθεία, τα πράσινα σημεία που ακολουθούν. Στο Δήμο μας πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε στην τοποθέτηση των καφέ κάδων για τα βιοαπόβλητα», ανέφερε στην τοποθέτησή του.

Πάσχει η καθαριότητα…
Βέβαια ο Δήμαρχος παραδέχτηκε ότι η καθαριότητα στην πόλη πάσχει, γεγονός που προκαλεί σε καθημερινή βάση τις αντιδράσεις των κατοίκων.
Σύμφωνα με τον Μ. Ελισάφ «δεν βρίσκεται ούτε στο επίπεδο που θέλουμε, ούτε στο επίπεδο που αρμόζει στην πόλη. Έχοντας γνώση του προβλήματος και πλήρη επίγνωση της ευθύνης μας παλεύουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα» και ζήτησε την συνεργασία των πολιτών, ειδικά στο κομμάτι της ανακύκλωσης.

Με συνεργασία…
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης τόνισε ότι στην περιοχή έχουν γίνει μεγάλα βήματα για την διαχείριση των απορριμμάτων και έκανε γνωστό ότι εντάσσεται στο διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg η μονάδα κομποστοποίησης στην Άρτα. «Όταν είμαστε όλοι μαζί πετυχαίνουμε πολλά», ανέφερε.

***
Ο Υπουργός, ο Μητροπολίτης, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ήταν οι πρώτοι που ανακύκλωσαν στο «σπιτάκι».