Με πλοκάμια και στα Γιάννενα η «hi–tech» σπείρα που έκλεβε Ι.Χ.

on .

KLEMMENA AYTOKINHTA 1 2 2 20

• Στην εξάρθρωση μιας εγκληματικής οργάνωσης που έκλεβε οχήματα χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό προχώρησε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. 
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δραστηριοποιούνταν στην κλοπή οχημάτων, τα οποία διοχέτευαν αυτούσια ή σε ανταλλακτικά – εξαρτήματα, σε δίκτυο που είχαν συστήσει το οποίο επεκτείνονταν και εκτός Αττικής σε Πάτρα, Χαλκίδα, Καλαμάτα, Καστοριά, Βόλο και Γιάννενα.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της υπόθεσης είναι ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας για να πετύχουν τον σκοπό τους προμηθεύονταν ειδικό τεχνικό εξοπλισμό (laptops που συνδέονται με το διαγνωστικό των οχημάτων) καθώς και λογισμικό (software) για τη δημιουργία κλειδιών, προγραμματισμένα με τα στοιχεία των οχημάτων – στόχων.
Πρόκειται για εξοπλισμό ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ο οποίος είναι δυσεύρετος στην Ελλάδα και τις περισσότερες φορές εισάγεται από το εξωτερικό. Ο εξοπλισμός αυτός προϋποθέτει εξειδικευμένες γνώσεις, ενώ καταδεικνύει επαγγελματικού τύπου τεχνογνωσία και ανάλογη υποδομή στην προπαρασκευή και τη διάπραξη τέτοιων κλοπών.
Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που η ΕΛ.ΑΣ. εξαρθρώνει εγκληματική ομάδα η οποία διέθετε τέτοιου τύπου υποδομή στην κατασκευή κλειδιών από οχήματα, πριν ακόμη τα αφαιρέσει.
Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν οκτώ μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 39 περιπτώσεις κλοπών οχημάτων, ενώ εντοπίστηκαν 5 κλεμμένα αυτοκίνητα, πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας κλεμμένων αυτοκίνητων καθώς και πλήθος εξαρτημάτων και ανταλλακτικών οχημάτων, τα όποια αποθήκευαν σε χώρους που διατηρούσαν συνεργαζόμενα μέλη της οργάνωσης, που συνελήφθησαν.
Η αστυνομία εκτιμά ότι από την διαπιστωμένη δράση τους το ποσό που αποκόμισε η σπείρα ανέρχεται σε 300.000 ευρώ περίπου, αλλά μπορεί να είναι μεγαλύτερο το παράνομο κέρδος της εάν συνεκτιμηθεί η διάρκεια της δράσης τους, σε συνδυασμό με την τιμή πώλησης μεμονωμένων ανταλλακτικών οχημάτων.