Σε τρεις άξονες το σχέδιο δράσης για τον κοροναϊό

on .

NOSOKOMEIO DIADROMOS

• Για την ετοιμότητα της χώρας σχετικά με το νέο κοροναϊό, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωναϊό, ορίζεται ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο κ. Κικίλιας έχει συγκαλέσει για σήμερα, Δευτέρα και ώρα 11 π.μ., το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας.
Όπως τονίζεται σήμερα, όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Έχουν ανακοινωθεί τα 13 νοσοκομεία αναφοράς (το Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων έχει οριστεί ως αναπληρωματικο κέντρο για την Δυτική Ελλάδα), μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης Υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ.
Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές. Ταυτόχρονα, έχουν οριστεί τα κέντρα εργαστηριακής διάγνωσης.

Τρεις άξονες...
Η προετοιμασία της χώρας για το ενδεχόμενο εισαγωγής και νοσηλείας ύποπτου κρούσματος από το νέο κοροναϊό γίνεται σε 3 άξονες:
A. Πύλες εισόδου της χώρας
- Ενημέρωση των ταξιδιωτών προς και από τις πληγείσες περιοχές της Κίνας για τα μέτρα προφύλαξης, αλλά και την ανάγκη ενημέρωσης σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων μετά την επιστροφή.
- Ενημέρωση του προσωπικού στις πύλες εισόδου της χώρας για την πιθανότητα εισαγωγής κρούσματος και τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση ανίχνευσης αυτού.
B. Χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας
- Ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και του υπόλοιπου προσωπικού, αλλά και ιδιωτών ιατρών, για την ανάγκη διαλογής και για τα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης της διασποράς του ιού σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.
- Προετοιμασία του συστήματος υγείας και των χώρων παροχής υπηρεσιών υγείας.
- Ασκήσεις προσομοίωσης στα νοσοκομεία αναφοράς.
- Παροχή οδηγιών σε καθημερινή βάση προς ιδιώτες και επαγγελματίες υγείας.
Γ. Ενημέρωση κοινού
Η προετοιμασία συνίσταται σε ενημέρωση του κοινού μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΔΥ, με αφίσες στις πύλες εισόδου της χώρας και σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ.

Web Baner Antigoni