Τρεις συλλήψεις για μεταφορά χύμα τσίπουρου και κρασιού!

on .

TSIPOYRO 

• Οι νέες διατάξεις που ισχύουν για τη διάθεση του τσίπουρου και οι προειδοποιητικές ανακοινώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, μάλλον δεν έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη από «διήμερους» παραγωγούς, οι οποίοι συνεχίζουν να κινούνται και να το διακινούν με τον τρόπο με τον οποίο είχαν συνηθίσει ως τώρα, είτε χύμα και χωρίς παραστατικά.

Έτσι αναλαμβάνουν ένα ρίσκο, που μπορεί να τους οδηγήσει ακόμη και κατηγορούμενους για λαθρεμπορία και να υποστούν παράλληλα μια ταλαιπωρία, που θα μπορούσαν να την είχαν αποφύγει. 
Στην κατηγορία αυτή φαίνεται ότι υπάγονται τρία άτομα, δύο Έλληνες και ένας αλλοδαπός οι οποίοι συνελήφθησαν στο 4ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Πρέβεζα - Ηγουμενίτσα να κατέχουν μεγάλη ποσότητα τσίπουρου και κρασιού. Συγκεκριμένα οι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ σε έλεγχο που έγινε στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που επέβαιναν τα τρία άτομα, βρήκαν και κατέσχεσαν 23 φιάλες τσίπουρο συνολικού βάρους 79,750 κιλά και κρασί βάρους 23 κιλών. Τόσο το τσίπουρο, όσο και το κρασί δεν έφεραν τις προβλεπόμενες ετικέτες φορολόγησης και αναγραφής περιεχομένου, αλλά ούτε και υπήρχαν κατάλληλα παραστατικά αγοράς, με αποτέλεσμα να κατασχεθούν και τα τρία άτομα να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα κατηγορούμενοι για λαθρεμπορία. 
Οι νέες διατάξεις περί «χύμα τσίπουρου» σε συνδυασμό με την αύξηση του φόρου, που επίκειται να επιβληθεί μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έχουν προκαλέσει σύγχυση στους διήμερους παραγωγούς, στους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, αλλά και στους καταναλωτές.  
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Ιωαννίνων επιτρέπεται η πώληση χύμα «τσίπουρου» διήμερων αποσταγματοποιών αποκλειστικά σε επιχειρήσεις ομαδικής εστίασης, που όμως στους τιμοκαταλόγους θα αναγράφεται υποχρεωτικά ως «προϊόν απόσταξης. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση  απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη αναγραφή ονομασίας στους τιμοκαταλόγους για τα χύμα προϊόντα εκτός της προαναφερόμενης. 
Επίσης εκτός της αναγραφής στους τιμοκαταλόγους ότι το ΠΡΟΪΟΝ είναι ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ) θα αναγράφεται και η χώρα προέλευσης και ο παραγωγός. Το τσίπουρο ή η τσικουδιά που τυχόν αναγράφονται στους τιμοκαταλόγους διατίθενται αποκλειστικά ως εμφιαλωμένα.