«Όχι» είπε χθες η Περιφέρεια για φωτοβολταϊκά στο Μαργαρίτι

on .

MPRAIMH

• «Όχι» κατά πλειοψηφία είπε χθες η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων εγκατεστημένης ισχύος 9,9946 MWp, το καθένα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας. Τα τρία προτείνεται να γίνουν στη θέση «Καλμπάκια», το ένα στη θέση Μεσοβούνι  και το πέμπτο στη θέση  Μεσοβούνι - Καλαμπάκια  της Τ.Κ. Μαργαριτίου.  
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει θετική  γνωμοδότηση, καθώς με τα πέντε φωτοβολταϊκά δεσμεύεται το δίκτυο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη στη συνέχεια η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, είτε για τη λειτουργία των αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ στο έργο του αναδασμού του κάμπου Μαργαριτίου, είτε από κτηνοτρόφους που θα θελήσουν να εξασφαλίσουν φθηνή ενέργεια για χρήση τους και παράλληλα να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. 
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραΐμη- Μπότση (φωτό), η οποία τόνισε πως η αρνητική γνωμοδότηση αφορά το μέγεθος της ισχύος των πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων, με το οποίο δεσμεύεται το δίκτυο του ΔΕΔΗΕ στην περιοχή και ουσιαστικά αποκλείονται από ανάπτυξη αντίστοιχων πάρκων είτε από ενεργειακές κοινότητες, είτε από την Περιφέρεια, είτε από μεμονωμένους κτηνοτρόφους. Η Αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε ακόμη ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά αντλιοστάσια άρδευσης και με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών μπορεί να επιτευχθεί η μείωση του κόστους παραγωγής προς όφελος των αγροτών.