Σχολεία και στα Γιάννενα με… μισοάδειες αίθουσες!

on .

GEORGIOY STAYROY

• Κάθε μέρα που περνάει και αραιώνουν οι μαθητές στα σχολεία των Ιωαννίνων, ιδιαίτερα στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, με τα τελευταία να λειτουργούν χθες σχεδόν με το μισό (!) του μαθητικού δυναμικού τους!
Αιτία είναι οι ιώσεις που αυτή την περίοδο γνωρίζουν πρωτοφανή έξαρση αλλά και η εποχική γρίπη από την οποία επίσης ασθενούν πολλά παιδιά. Μέχρι στιγμής λειτουργούν όλα τα σχολεία στον Νομό μας, αν και εισήγηση της τοπικής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προς τους Δήμους είναι να υπάρξει αναστολή λειτουργίας για δύο με τρεις ημέρες. Αυτό δηλαδή που ισχύει από σήμερα σε αρκετά σχολεία του Δήμου Πρέβεζας!

Στον Νομό Ιωαννίνων
Η χθεσινή εικόνα στα Δημοτικά Σχολεία του Νομού Ιωαννίνων σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει σε καθημερινή βάση η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι ενδεικτική για τις επιπτώσεις που έχουν οι ιώσεις στους μαθητές. Το ποσοστό των απουσιαζόντων μαθητών έφτασε στο 23%, έλειπε δηλαδή ένας στους τέσσερις! Εκεί όμως που είναι ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα είναι στα Νηπιαγωγεία, όπου παρόντα χθες ήταν το 55% του συνόλου των νηπίων, ενώ το υπόλοιπο 45% απουσίαζε! Σχεδόν ένα στα δύο νήπια δηλαδή δεν προσήλθε στο σχολείο.

Αν κλείσουν σχολεία…
«Ως Διεύθυνση έχουμε ενημερώσει όλους τους Δήμους και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους ώστε κι εκείνοι με τη σειρά τους να επικοινωνήσουν και με τις Διευθύνσεις Υγιεινής και να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες», τόνισε στον «Π.Λ.» ο αναπλ. Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Λάζαρος Κωστανάσιος.
Αυτό που μπορεί να γίνει, όπως είπε, είναι να προτείνουν οι Δήμοι, που έχουν και την αρμοδιότητα για τα σχολεία, μία αναστολή λειτουργίας τους για δύο – τρεις ημέρες. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι εφόσον περάσει και η επόμενη εβδομάδα, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, καθώς θα έχουν πλέον νοσήσει όλα τα παιδιά στα Νηπιαγωγεία και θα έχουν πάρει όλα τα αντισώματα. «Δεν μπορεί να σταματήσει αλλιώς όλο αυτό το πράγμα», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Συστάσεις για γονείς
Όσο για τους γονείς, ο κ. Κωστανάσιος συνέστησε να κρατούν σπίτι τα παιδιά τους όταν βλέπουν ότι αρχίζουν να παρουσιάζουν συμπτώματα ίωσης, υπενθυμίζοντας ότι με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές πρέπει να μείνουν εκτός σχολείου έως ότου περάσουν την ασθένεια και αφού έχουν κλείσει και μία ημέρα χωρίς πυρετό. 
Ο αν. Διευθυντής ξεκαθάρισε ακόμα ότι με το να λείψουν παιδιά που έχουν αρρωστήσει μερικές ημέρες απ’ το σχολείο, δεν προκαλείται πρόβλημα στο να βγει η ύλη της χρονιάς, αφού τουλάχιστον για το Δημοτικό είναι υπολογισμένο πως το 20% της ύλης θα χαθεί για διάφορες αιτίες. Βέβαια, βασικός λόγος που οι γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά σπίτι ακόμα και όταν ασθενούν είναι ότι δεν έχουν ποιος να τους τα κρατήσει!

Κλειστά στην Πρέβεζα!
Μπορεί στον δικό μας Νομό κανένας Δήμος ως τώρα να μην έχει αποφασίσει κλείσιμο σχολείων λόγω γρίπης, όμως αυτό δεν ισχύει και για όλη την Ήπειρο. Για παράδειγμα, με απόφαση του Δημάρχου Νίκου Γεωργάκου, διακόπηκαν τα μαθήματα σε εννέα σχολεία του Δήμου Πρέβεζας λόγω μεγάλου ποσοστού μαθητών που ασθενούν από την εποχική γρίπη. Η διακοπή των μαθημάτων  ισχύει από  σήμερα και έως την ερχόμενη Παρασκευή. Πρόκειται για το 9ο Νηπιαγωγείο Πρέβεζας, τα Νηπιαγωγεία Καναλίου, Ν. Σινώπης, Ν. Σαμψούντας, Λούρου και Ν. Ωρωπού και για τα Δημοτικά Σχολεία Ν. Σινώπης, Ν. Ωρωπού και Λούρου.

Χωρίς απουσίες…
Στο μεταξύ, νέα εγκύκλιο υπογράφει η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη σχετικά με της απουσίες των μαθητών λόγω έξαρσης της εποχικής γρίπης. Σ’ αυτή προβλέπεται πως με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται σε ασθένεια από αυτό τον μήνα και μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.