«Ξεκλειδώνοντας» το μέλλον της ακριτικής Κόνιτσας!

on .

KONITSA METSOBIO 27 1 20

• Μπορεί άραγε να αντιστραφεί η φθίνουσα πορεία ακριτικών περιοχών της Ηπείρου που γνωρίζουν σήμερα την ερήμωση και την εγκατάλειψη; Δύσκολο να το πει κανείς. Ωστόσο, κάθε πρόταση, ειδικά αν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και βασισμένη στις ιδιαίτερες συνθήκες ενός τόπου, μπορεί να φανεί χρήσιμη!
Κάτι τέτοιο θα γίνει με τα χωριά της Κόνιτσας, τα οποία δέχτηκαν το προηγούμενο διάστημα την επίσκεψη μεταπτυχιακών φοιτητών και ερευνητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που, αφού συνέλλεξαν στοιχεία με τη βοήθεια των τοπικών αρχών και αφού τα μελετήσουν, θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη της περιοχής «ξεκλειδώνοντας» ευκαιρίες και δυνατότητες, ακόμη και αυτές που δύσκολα φαίνονται σήμερα στον ορίζοντα. 

Φέτος στην Κόνιτσα!
Για ενδέκατη συνεχή χρονιά το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Εκπαίδευσης (ΜΕΚΔΕ) και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» υιοθετεί μια ορεινή περιοχή της Ηπείρου, με στόχο την ενίσχυση των προοπτικών των τοπικών κοινωνιών. 
Στο πλαίσιο αυτό, μία ομάδα 20 μεταπτυχιακών σπουδαστών και ερευνητών του Ε.Μ.Π., με επικεφαλής τον Καθηγητή Δημ. Καλιαμπάκο, συντονιστή του μεταπτυχιακού προγράμματος και διευθυντή του ΜΕ.Κ.Δ.Ε., βρέθηκε για ένα τριήμερο στο Δήμο Κόνιτσας που αποτελεί για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά την περιοχή μελέτης του μεταπτυχιακού προγράμματος και του ΜΕΚΔΕ.
Με σύμμαχο τον καλό καιρό έγιναν πολλές διαδρομές στην περιοχή, συναντήσεις με φορείς και κατοίκους καθώς και επισκέψεις σε σημεία ενδιαφέροντος. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με το Δήμαρχο, Νίκο Εξάρχου, και το Δημοτικό Συμβούλιο της Κόνιτσας. Εκεί, δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες της περιοχής εξέφρασαν τις απόψεις τους για τα προβλήματα και τις δυνατότητες της περιοχής. Έτσι δόθηκε στην ομάδα του Πολυτεχνείου η ευκαιρία να ακούσει σημαντικό μέρος των προβληματισμών αλλά και των προτάσεων της τοπικής κοινωνίας για την ανάπτυξη του τόπου.

Σε χωριά και μνημεία…
Η αποστολή του Ε.Μ.Π. επισκέφθηκε την πρώτη ημέρα τα λουτρά των Καβάσιλων, τα οποία αποτελούν μαζί με τα λουτρά Αμαράντου μεγάλο αναπτυξιακό κεφάλαιο για την περιοχή, τη μονή Μολυβδοσκέπαστου και τον ομώνυμο οικισμό. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην οικοτουριστική μονάδα στο Μπουραζάνι και εκτενής συζήτηση για τις δυνατότητες ενίσχυσης της επισκεψιμότητας στην περιοχή. Το ίδιο βράδυ, το δείπνο πραγματοποιήθηκε στη μαθητική εστία Κόνιτσας, όπου φιλοξενούνταν η ομάδα του Πολυτεχνείου, μαζί με τους μαθητές που μένουν εκεί. Έτσι, δόθηκε η ευκαιρία και για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη νέα γενιά του Δήμου Κόνιτσας.
Την επόμενη ημέρα το ενδιαφέρον στράφηκε στην περιοχή των Μαστοροχωρίων με στάσεις και συζητήσεις στα χωριά Μόλιστα, Γαναδιό, Δροσοπηγή, Πυρσόγιαννη, Βούρμπιανη, Πληκάτι. Στη Δροσοπηγή έγινε μια αναλυτική συζήτηση με τον τοπικό σύλλογο και ανθρώπους που τον στηρίζουν και οι οποίοι μένουν μόνιμα στην περιοχή. Αρκετοί από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων συνάντησαν τους σπουδαστές και τους διδάσκοντες του Ε.Μ.Π. κι έτσι αντλήθηκαν πληροφορίες για τα ειδικά ζητήματα που απασχολούν τα χωριά. 
Μετά τα χωριά του Γράμμου, σειρά είχαν τα χωριά του Σμόλικα, Ελεύθερο, Παλιοσέλι, Πάδες, Δίστρατο, ενώ την τελευταία ημέρα της παραμονής της στην περιοχή η ομάδα εξερεύνησε την πόλη της Κόνιτσας. Έγινε επίσκεψη στο ιστορικό γεφύρι, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στην παλιά αγορά κλπ. 

Την πιο δύσκολη εποχή
Ευχαριστώντας τον Δήμο και τους κατοίκους της Κόνιτσας για τη φιλοξενία, η ομάδα του ΜΕΚΔΕ και του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕΜΠ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» τονίζει χαρακτηριστικά: «Επιλέξαμε η επίσκεψή μας να γίνει την πιο δύσκολη εποχή για τις ορεινές περιοχές, όταν τα χωριά κυριολεκτικά αδειάζουν από κόσμο και λίγοι είναι αυτοί που δίνουν τον σκληρό αγώνα για την επιβίωση και ένα καλύτερο αύριο σε μια από τις πιο σημαντικές, όμορφες και ιστορικές περιοχές της χώρας. Με μεθοδικότητα, συστηματική επιστημονική προσέγγιση αλλά και αγάπη για την περιοχή και τους κατοίκους της, το Ε.Μ.Π. θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, για μια ολόκληρη χρονιά, να μπολιάσει την Κόνιτσα και τα χωριά της με νέες ιδέες για την ανάπτυξη της περιοχής».
Η παρουσίαση των προτάσεων του Πολυτεχνείου για την ακριτική περιοχή θα γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι.