Με το… κομμάτι χτίζεται ο ναός του Αγ. Παϊσίου!

on .

AGIOS PAISIOS KIAFA 26 1 2020

• Διαρκώς αυξανόμενη είναι η δημοτικότητα στη χώρα μας του Αγίου Παϊσίου, ο οποίος, ως γνωστόν, γεννήθηκε και έζησε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του στην Κόνιτσα, όπου εξάλλου υπηρέτησε και επί σειρά ετών ως μοναχός πριν κατευθυνθεί στο Άγιο Όρος.
Αυτός είναι κι ένας απ’ τους βασικότερους λόγους που η Μητρόπολη Ιωαννίνων αποφάσισε να του αφιερώσει έναν ναό στην πόλη, ο οποίος αυτές τις ημέρες άρχισε να παίρνει σιγά – σιγά σάρκα και οστά. Η εκκλησία έχει χωροθετηθεί σε οικόπεδο που παραχώρησε για τον σκοπό αυτό ο Δήμος Ιωαννιτών στην Κιάφα. Ωστόσο, δεν χτίζεται με τον κλασικό τρόπο, αλλά με ένα πολύ διαφορετικό σύστημα!
Τμήμα - τμήμα
Πιο συγκεκριμένα, ο ναός αποτελεί μία προκάτ κατασκευή, τα πρώτα κομμάτια της οποίας έχουν ήδη μεταφερθεί στο χώρο που θα στηθεί και θα ακολουθήσει η τοποθέτησή τους με τη βοήθεια ειδικών γερανοφόρων μηχανημάτων! Όλα τα τμήματα του ναού φτάνουν προκατασκευασμένα και θα συναρμολογηθούν επί τόπου. Οι πρώτες νταλίκες έχουν μεταφέρει στα Γιάννενα οκτώ τμήματα ενώ απομένει να φτάσουν άλλα 17 μέσα στο επόμενο διάστημα. Όσο για το τέμπλο του ναού και άλλα τμήματά του, αυτά κατασκευάζονται στη Δράμα.
Επί τόπου κατά την άφιξη των πρώτων τμημάτων του ναού βρέθηκε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για ένα πρωτοποριακό έργο, το οποίο κατασκευάστηκε ολόκληρο και στη συνέχεια χωρίστηκε σε τμήματα ώστε να γίνει η μεταφορά του με νταλίκες.
Παρουσία Πατριάρχη!
Η συνολική έκταση του ναού του Αγίου Παϊσίου είναι 250 τ.μ.. Η μεταφορά των τμημάτων του και το στήσιμο γίνεται με τη δωρεά μεγάλης τεχνικής εταιρίας. Πρόκειται για ένα κόστος της τάξης των 100.000 ευρώ περίπου. Εκτός από την κυρίως εκκλησία θα υπάρχουν επίσης δύο παρεκκλήσια (της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Αποστόλου Θωμά) και μία αίθουσα εκδηλώσεων. 
Υπενθυμίζεται ότι η θεμελίωση του ναού είχε γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα δε θυρανοίξιά του θα τελεστούν παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο χρόνος της τελετής θα οριστικοποιηθεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του κ. Μάξιμου στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είπε, επιδίωξή του είναι να συμπέσει αυτή με τα εγκαίνια της τυροκομικής μονάδας της Μητρόπολης Ιωαννίνων στη Μονή Βελλάς και του Περιβαλλοντικού Κέντρου στην Παραλίμνιο.