Στον Υφυπ. Ανάπτυξης σειρά θεμάτων που απασχολούν τις τοπικές επιχειρήσεις

on .

PAPATHANASHS EPIMELHTHRIO 21 1 20

• Θέματα που αφορούν την τοπική επιχειρηματικότητα έθεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δ. Δημητρίου και μέλη της Διοίκησης στον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση  κατά την διήμερη επίσκεψή του στο Νομό, με αφορμή και τα χθεσινά εγκαίνια της Γερμανικής εταιρίας Team Viewer.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στον Υφυπουργό τέθηκαν τα θέματα:
-Αύξηση των πόρων για δράσεις ενίσχυσης εξωστρέφειας.
-Ενίσχυση μέσω κινήτρων μικρών μεταποιητικών μονάδων.
- Δυνατότητα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης.
Παράλληλα το Επιμελητήριο πρότεινε να δημιουργηθεί ειδικό καθεστώς ελάφρυνσης και μείωσης από φόρο πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης καθώς και βενζίνης ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση και την γεωγραφική θέση της κάθε επιχείρησης από την έδρα της Περιφέρειας. Επίσης να γίνει αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας των επαγγελματικών οχημάτων τους, με σκοπό την ενδυνάμωση συνείδησης αποκέντρωσης της επιχειρηματικότητας και δημιουργίας επιχειρήσεων σε περιοχές που κινδυνεύουν από οικονομικό μαρασμό.
Ακόμη τέθηκε υπόψιν του Υφυπουργού η σκέψη του Επιμελητηρίου για δημιουργία ενεργειακής κοινότητας σε συνεργασία με άλλους φορείς, που θα έχει στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων. Παράλληλα ζητήθηκε από τον Υφυπουργό η παράταση του Αναπτυξιακού Νόμου μέχρι την ανακοίνωση από την Κυβέρνηση του νέου, ενώ τέθηκε το θέμα των προκαταβολών και της αποπληρωμής των επενδυτών για τα τιμολόγια τα οποία έχουν εκτελεστεί οι εργασίες. 
Επίσης πρόταση του Επιμελητηρίου είναι για το νέο ΕΣΠΑ να εξεταστεί λεπτομερέστερα το ποσοστό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τις επιχειρήσεις με δεδομένο ότι στην περιοχή υπάρχει ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ακόμη τονίστηκε πως δεν πρέπει να υπάρχει καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης φακέλου για επιχειρήσεις που θέλουν να εξάγουν ή ήδη εξάγουν, ενώ επί τάπητος τέθηκαν και θέματα λειτουργίας των Επιμελητηρίων καθώς και του ΓΕΜΗ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημ. Δημητρίου καθώς και τα Μέλη της Διοίκησης Β. Βασιλείου, Ε. Χρυσοστόμου και Ν. Τσακανίκας είχαν την δυνατότητα να περιοδεύσουν σε δύο επιχειρήσεις της περιοχής (NATECH, ΚΕΠΑΒΙ) και να συζητήσουν από κοντά την ενίσχυσή τους αλλά και την περαιτέρω δυνατότητα ανάπτυξής τους με τον Υφυπουργό να σημειώνει πως σύντομα θα ξανασυζητήσει μαζί τους στην Αθήνα ενώ  στην εταιρία ΝΑΤΕCH πρότεινε τον επόμενο μήνα να συνοδεύσει τον υφυπουργό και υπουργό στο Κουβέιτ σε επιχειρηματική αποστολή.
Από την ανακοίνωση προκύπτει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Παπαθανάση τα θέματα θα κωδικοποιηθούν και θα συζητηθούν και με άλλα υπουργεία, με δεδομένο ότι αρκετά από αυτά αντιμετωπίζονται συνδυαστικά με περισσότερα από δυο υπουργεία.