Το ΕΜΠ μελετά τις προοπτικές ανάπτυξης της ακριτικής Κόνιτσας

on .

KONITSA METSOBIO 21 1 20

• Για δεύτερη φορά το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα εξετάσει τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου Κόνιτσας, στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος που υλοποιείται από το Μ.Ε.Κ.Δ.Ε. που εδρεύει στο Μέτσοβο. 
Χθες ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκο, επισκέφθηκε την Κόνιτσα, όπου σε ανοιχτή σύσκεψη Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.α. έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και παράλληλα εξέφρασαν προβληματισμό για την αναπτυξιακή της προοπτική. 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δημάρχου κ. Ν. Εξάρχου, «με όλα αυτά τα θέματα ο καθηγητής κ. Καλιαμπάκος και οι μετέχοντες φοιτητές θα ασχοληθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, προτείνοντας λύσεις με την εκπόνηση μελετών, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε δημόσια εκδήλωση στην Κόνιτσα το ερχόμενο καλοκαίρι». 
Με δεδομένο πως παρόμοιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα εκπονήθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012,  αναμένεται να  γίνει και  η ανάλογη αποτίμηση για το  τι υλοποιήθηκε και τι όχι από τις τότε προτάσεις που είχαν γίνει. 

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μέσα από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» στοχεύει στη μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ορεινού χώρου, στο άνοιγμα νέων δρόμων ανάπτυξης, με σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον των βουνών μας. Μέσω αυτών δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές να ασχοληθούν με πραγματικά προβλήματα. Κάθε χρόνο  «υιοθετεί» μία ορεινή περιοχή της Ελλάδας, μελετώντας συγκεκριμένα ζητήματα που την  απασχολούν, αναπτύσσοντας καινοτόμες αλλά ρεαλιστικές λύσεις και διεξόδους για τις τοπικές κοινωνίες. Μέχρι τώρα έχουν εκπονηθεί μελέτες για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη  και για τους Δήμους Μετσόβου, Ζίτσας, Γ. Καραϊσκάκη, Σουλίου, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Κόνιτσας, Τζουμέρκων.