Η χωροθέτηση νέων Κέντρων Προσφύγων προκαλεί αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες

on .

DHMOS SKOYFA DIAMARTYRIA PROSFYGES 20 1 20

• Βαρύ και δύσκολο το νέο φορτίο το οποίο καλείται η πολύπαθη ακριτική Ήπειρος να σηκώσει και πάλι, αφού σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες οριστική είναι η απόφαση για δημιουργία δυο νέων κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων σε Άρτα και Πρέβεζα, συνολικής δυναμικότητας 2.500 ατόμων! 
Κι αυτό παρά ο γεγονός ότι στην περιοχή μας ήδη είναι εγκατεστημένοι σε δομές και ξενοδοχεία πάνω από 4.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν μόλις πριν από λίγες ημέρες. 

Πάνω από 1% του πληθυσμού!
Ο αριθμός αυτός ξεπερνά κατά πολύ το όριο κατανομής προσφύγων στην ενδοχώρα, που όπως ανακοινώθηκε πρέπει να είναι έως και 1% του πληθυσμού της. Στην Ήπειρο, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή φαίνεται να κατοικούν περί τις 330.000, όμως ο αριθμός αυτός δεν είναι πραγματικός, αφού οι μόνιμοι κάτοικοι είναι κατά πολύ λιγότεροι. 
Έστω κι έτσι, με το 1% δεν θα έπρεπε να εγκατασταθούν στην Ήπειρο πάνω από 3.300 πρόσφυγες, ενώ τώρα μόνο όσοι έχουν δηλωθεί είναι περί τους 1.000 επιπλέον! 
Άρα η εγκατάσταση και άλλων προσφύγων και  μάλιστα 2.500 σε Άρτα και Πρέβεζα θα ξεπεράσει ακόμη και το 2%, κάτι βέβαια που δεν αντέχει -και από πλευράς υποδομών- η Ήπειρος, στην οποία χρόνια τώρα το πρόβλημα στέγης παραμένει από τα πιο φλέγοντα. 

Αντιδράσεις…
Η χωροθέτηση νέων Κέντρων Προσφύγων δημιουργεί αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Όσον αφορά την Άρτα οι αντιδράσεις τοπικών φορέων παραμένουν έντονες, τόσο από τον Δήμαρχο Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννη, όσο και από την Δήμαρχο Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση, καθώς τελευταία στο «κάδρο» μπήκαν και οι Σελλάδες. Μάλιστα χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου Ζακόπουλου, εκεί όπου εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί δομή προσφύγων. Οι κάτοικοι προχώρησαν και σε μια συμβολική κίνηση καθώς για λίγη ώρα έκλεισαν την παλαιά εθνική οδό θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλουν το δικό τους μήνυμα προς τους αρμόδιους.
«Ναι στην ανθρωπιά αλλά στις κατάλληλες περιοχές», έγραφε το πανό που κρατούσαν μαθητές του Λυκείου Κομποτίου, το οποίο βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση. Τα παιδιά μάλιστα, δήλωσαν πως σχεδιάζουν νέες δράσεις μέσα στις επόμενες ημέρες, τονίζοντας πως δε γίνεται να αποφασίζουν κάποιοι άλλοι για το μέλλον τους, τη στιγμή που δε γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Στη συγκέντρωση, μεταξύ άλλων παραβρέθηκε και η Δήμαρχος του Δήμου Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση, η οποία με δηλώσεις της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε πως: «θα συνεχίσουμε δυναμικά να εμμένουμε στην άποψη μας ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος για μια τέτοια δομή για τους λόγους που έχουμε ήδη αναφέρει».
Ας σημειωθεί ότι το Σάββατο στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Νικολάου Σκουφά στο Κομπότι η Δήμαρχος ενημέρωσε τους πολίτες για τις τελευταίες εξελίξεις, δίνοντας στη δημοσιότητα την απάντηση που απέστειλε η ίδια προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με την οποία τόνιζε την ακαταλληλότητα της περιοχής.
Στο μεταξύ, ο Δήμος Αρταίων φέρνει και πάλι το προσφυγικό στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή με την συζήτηση να επικεντρώνεται στην ενδεχόμενη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή Χανόπουλο.

«Πήγαινε–έλα» στα σύνορα!
Πάντως καυτό είναι και το πρόβλημα ασφάλειας των κατοίκων, αφού τα «πήγαινε – έλα» στα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. 
Το Σάββατο το μεσημέρι, συνεργάτης του «Π.Λ.» που επέστρεφε από το ακριτικό Δελβινάκι, συνάντησε κοντά στη Λίμνη Ζαραβίνα ένα γκρουπ 10-12 προσφύγων που με «ώτο-στοπ» ήθελαν να φθάσουν στα Γιάννενα. Λίγο πριν στα σύνορα τους είχαν σταματήσει αστυνομικοί, υποχρεώνοντάς τους να επιστρέψουν. Το φαινόμενο αυτό είναι σχεδόν καθημερινό, λένε όσοι συχνά διασχίζουν τους δρόμους του Πωγωνίου. 

«Θα κατανεμηθούν ισοβαρώς…»
Βέβαια, η Κυβέρνηση σε όλους τους τόνους υπογραμμίζει ότι όσοι αλλοδαποί δικαιούνται διεθνή προστασία θα κατανεμηθούν ισοβαρώς σε όλη τη χώρα, με στόχο να μην υπερβαίνουν το 1% του πληθυσμού της εκάστοτε Περιφέρειας. Βέβαια στην περίπτωση της Ηπείρου αυτό, όπως προαναφέρθηκε, δεν συμβαίνει, πολύ δε περισσότερο εάν τελικά δημιουργηθούν και οι δυο νέες δομές σε Άρτα και Πρέβεζα. 
Όπως αναφέρουν τα «Παραπολιτικά» του Σαββάτου σε ρεπορτάζ του Κώστα Παπαχλιμίντζου, η Κυβέρνηση εξετάζει επίσης μοντέλα μικρών δομών ώστε να μην δημιουργείται συσσώρευση πληθυσμών. Κάτι που και πάλι έρχεται σε κόντρα με όσα σχεδιάζονται για την Ήπειρο. 
Στις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών, που θα φιλοξενήσουν κλειστά κέντρα, σύμφωνα με το ίδιο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, η Κυβέρνηση ετοιμάζει ανταποδοτικά μέτρα. Σε περιπτώσεις ζημιών από υφιστάμενα ανοιχτά κέντρα θα δοθούν αποζημιώσεις στους κατοίκους, ενώ για τα κλειστά κέντρα υπάρχει η δέσμευση ότι θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τα σημερινά και ότι θα είναι αυτόνομα από πλευράς υπηρεσιών Υγείας, Παιδείας, και άλλων υποδομών.

Σε Άρτα – Πρέβεζα
Για τη νέα δομή που θα γίνει στην Άρτα, χωρητικότητας 2.000 περίπου θέσεων, ο Δ. Γιαννακόπουλος στα «Παραπολιτικά», μεταξύ άλλων, τονίζει ότι: η περίπτωση του Νομού Άρτας είναι ξεχωριστή, αφού παρότι πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία hot spot, εντούτοις επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε καν τέτοια σκέψη, προφανώς λόγω της καταγωγής του πρώην Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα από την περιοχή και κορυφαίων στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως της Όλγας Γεροβασίλη. 
Πλέον ύστερα και από σχετικές συνομιλίες με αυτοδιοικητικούς, η Άρτα θα υποδεχθεί πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών θα εντάξει στον χρηματοδοτικό του προγραμματισμό έργα που αφορούν μεταξύ άλλων, τον ηλεκτροφωτισμό, την κατασκευή εκθεσιακού κέντρου, τη βελτίωση της οδοποιίας εντός των οικισμών, ενώ θα προχωρήσει και μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας.  Από το συνολικό ποσό για αναπτυξιακές δράσεις, ύψους 150 εκατ. ευρώ, η Άρτα θα πάρει 16 εκατ. ευρώ.   
Όσον αφορά την Πρέβεζα στον σχεδιασμό του Υπουργείου βρίσκεται το στρατόπεδο Κονκουρή, χωρητικότητας 500 θέσεων, ενώ μια ακόμη δομή θα δημιουργηθεί δίπλα στην Ήπειρο, κοντά στην Αμφιλοχία, με 2.000 θέσεις, όπου όμως και εκεί εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις.