Η Ήπειρος μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στον Τουρισμό!

on .

MOLOS KARABAKI KOSMOS 7 1 20

• Η Ήπειρος πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να βάλει γερές βάσεις για την ανάπτυξη του Τουρισμού, αρκεί να αντιληφθεί έγκαιρα ότι ο τομέας αυτός μπορεί να αποτελέσει το δυνατό της χαρτί για το μέλλον.  
Με τους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους (Ιόνια – Εγνατία) και το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων που ανεβάζει στροφές τελευταία, δημιουργούνται εκείνες οι προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει η περιοχή μας εντός κι εκτός συνόρων. Ήδη σταθερά συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς για τις γιορτές Χριστουγέννων και όχι μόνο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, καθώς στόχος των τοπικών φορέων και επαγγελματιών του τουρισμού είναι η Ήπειρος να καταστεί προορισμός 12 μήνες το χρόνο. 
Τα στοιχεία που συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ενθαρρυντικά, αν και ακόμη η Ήπειρος κατέχει μικρό μερίδιο ως προς τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, συγκριτικά με άλλες περιφέρεις της χώρας.
Όπως προκύπτει από την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις (πλην κρουαζιέρας) την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 στο σύνολο της χώρας διαμορφώθηκαν στα 15.725 εκατ. ευρώ. Ο κύριος όγκος των εισπράξεων, σε ποσοστό 87,9% του συνόλου, πραγματοποιήθηκε σε πέντε περιφέρειες, ως εξής: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (4.698 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Κρήτης (3.195 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (2.049 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Αττικής (2.040 εκατ. ευρώ) και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (1.840 εκατ. ευρώ). 
Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας) οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 1.904 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2019 στην Ήπειρο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 232,5 εκατ. ευρώ  (πέρυσι την ίδια εποχή ήταν 195 εκατ. ευρώ). Στην περιοχή μας το εννεάμηνο του 2019 έφτασαν 857,8 χιλιάδες επισκέπτες (έναντι 708 χιλιάδες το 2018), ενώ οι διανυκτερεύσεις άγγιξαν τα 3.703.800.