Τα κυκλώματα διακινητών «αγκάθι» στη διαχείριση του μεταναστευτικού!

on .

PROSFYGES SYNORA

• Σε νέα βάση φαίνεται πως μπαίνει η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος στη χώρα μας, το οποίο λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, δημιουργώντας ταυτόχρονα ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες. Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη (επαν) ιδρύεται Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με υπουργό τον έως χθες Υφυπουργό Εργασίας Νότη Μηταράκη και αναπλ. Υπουργό τον Γιώργο Κουμουτσάκο. 
Βέβαια η υλοποίηση των σχεδίων της ηγεσία του νέου Υπουργείου απαιτεί στοχευμένες αποφάσεις και οφείλει να δώσει έμφαση στην άμεση αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών από κυκλώματα που δρουν ανεξέλεγκτα και στην Ήπειρο, με τραγικές πολλές φορές συνέπειες, όπως το πρόσφατο ναυάγιο στους Παξούς.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ίδρυση του υπουργείου κρίθηκε αναγκαία μετά τη διαπίστωση ότι υπήρχε σύγχυση ρόλων στο έως τώρα σχήμα για την διαχείριση του προβλήματος. 

Τέσσερις άξονες 
Ανακοινώνοντας την ίδρυση του νέου υπουργείου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες: 
- Φύλαξη των συνόρων μας
- Επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου
- Αυξημένες επιστροφές
- Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. 
Και όλα αυτά προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, αλλά και με την διεθνοποίηση του προβλήματος σε διεθνή φόρα. 

Αντίδραση από Δήμαρχο Άρτας 
Στο μεταξύ, η χθεσινή απόφαση της Κυβέρνησης για ίδρυση νέου Υπουργείου σύμφωνα με τον Δήμαρχο Άρτας Χρ. Τσιρογιάννη, θέτει το ζήτημα των δομών φιλοξενίας σε μηδενική βάση. Ως γνωστόν σε περιοχή της Άρτας (στο Χανόπουλο) σχεδιάζεται η δημιουργία νέου Κέντρου Προσφύγων, απόφαση που βρίσκει κάθετα αντίθετη τη Δημοτική Αρχή.
Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του «όσοι βιάστηκαν να «συνθηκολογήσουν» με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους, ελπίζω αυτή τη φορά να αφουγκραστούν περισσότερο τις τοπικές μας κοινωνίες.
Το επόμενο διάστημα θα αναλάβω πρωτοβουλίες ενημέρωσης του νέου Υπουργείου για τις αποφάσεις και θέσεις της Δημοτικής Αρχής Αρταίων, όπως έχουν γίνει γνωστές από το Ψήφισμα, τις επιστολές και τις αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων μας. Ταυτόχρονα, θα αναλάβω πρωτοβουλία, ώστε να συζητηθεί το ζήτημα στην ΚΕΔΕ αλλά και στην ΠΕΔ Ηπείρου. Όπως έχω ξαναπεί η Άρτα έχει ανθρωπιά αλλά έχει και δικαιώματα». 

«Αγκάθι» τα κυκλώματα…
Η Ήπειρος, όπως τόνιζε ο «Π.Λ.» και στο χθεσινό κύριο θέμα του αποτελεί «σταυροδρόμι» παράνομων μεταναστών, καθώς μέσω της περιοχής μας τα διάφορα κυκλώματα επιχειρούν να τους προωθήσουν προς τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Εξάλλου, η γεωγραφική θέση της Ηπείρου, ως η πλησιέστερη περιοχή της Ελλάδος προς την Δυτική Ευρώπη, είναι εκείνη που «έλκει» τους διακινητές για να την επιλέξουν ως την πιο σύντομη διαδρομή. 
Στο πως δρουν τα κυκλώματα αυτά, με αφορμή το ναυάγιο των Παξών, αναφέρεται χθεσινό ρεπορτάζ του Δ. Βυθούλκα στα «ΝΕΑ», στο οποίο σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι για την επίτευξη των στόχων τους βρίσκουν ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν κάθε σπιθαμή των απόκρημνων ακτών της Δυτικής Ελλάδας που αποτελούν ορμητήρια, καθώς από εκεί κυρίως τις νυχτερινές ώρες με ιδιωτικά σκάφη μεταφέρουν μετανάστες προς την πλησιέστερη ιταλική ακτή. Από την έρευνα έχει προκύψει ότι οι μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος που βυθίστηκε στους Παξούς είχαν μεταφερθεί σταδιακά με υπεραστικά λεωφορεία στην Άρτα, όπου τους οδήγησαν σε ένα σπίτι και από εκεί το βράδυ της Παρασκευής τούς πήγαν σε βραχώδη ακτή της Πρέβεζας όπου επιβιβάστηκαν στο μοιραίο σκάφος προκειμένου να ταξιδέψουν προς Ιταλία.
Το γεγονός αυτό και μόνο είναι αρκετό για να κατανοήσει η ηγεσία του νέου Υπουργείου Μετανάστευσης πως πρέπει άμεσα, σε συνεργασία και με τα συναρμόδια υπουργεία, να ενισχυθούν οι υπηρεσίες για καλύτερη επιτήρηση τόσο των ακτών της Ηπείρου, όσο και των χερσαίων συνόρων μας στα ελληνοαλβανικά σύνορά, απ’ όπου τα κυκλώματα προωθούν μετανάστες προς Αλβανία, υποσχόμενα τελική εγκατάσταση στην Ιταλία ή κάποια άλλη χώρα του… ευρωπαϊκού παραδείσου!