Μέγα ζητούμενο να παραμείνουν οι αγρότες στα χωράφια τους!

on .

FOTOBOLTAIKA

• Το κυβερνητικό σχέδιο για μείωση κόστους της αγροτικής παραγωγής που είναι βασικό ζητούμενο για χιλιάδες αγρότες της χώρας, παρουσίασε ο Υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας, μιλώντας στην 8η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Πανελλήνιων Συνδέσμων Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) και Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ) που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμπάκα.
Στο επίκεντρο μπαίνουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και να στηριχθεί  το εισόδημα των αγροτών. 
Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής θα παίξουν οι επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ από τα Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίησης, καθώς και τα δάνεια που θα παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αρχικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, μαζί με εγγυήσεις που θα ανέλθουν στα 450 εκατ. ευρώ.

Σε τρεις άξονες 
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης το σχέδιο κινείται σε τρεις άξονες: 
- Τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι αγρότες μπορούν πλέον να πωλούν την τριπλάσια ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν από τα φωτοβολταϊκά σε σύγκριση με αυτή που καταναλώνουν.
- Τη νομοθετική ρύθμιση που προστατεύει τη Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας (ΓΓΥΠ), καθώς περιορίζει στο 1% της ΓΓΥΠ ανά Περιφερειακή Ενότητα τη δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ, κλείνοντας τα «παράθυρα» αυθαιρεσίας που υπήρχαν στο νομικό πλαίσιο.
- Τη συνεργασία με εγχώρια και διεθνή τραπεζικά ιδρύματα για την ενίσχυση της ρευστότητας και των επενδύσεων, με χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχουν εγγυήσεις και δάνεια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Μπορούν να πωλούν έως 75%
Η μεγάλη τομή σε σύγκριση με το παρελθόν, ανέφερε ο Κ. Σκρέκας, είναι το γεγονός ότι οι αγρότες μπορούν πλέον να πωλούν στο σύστημα έως το 75% της ενέργειας που παράγουν, από 25% που ήταν προηγουμένως το συγκεκριμένο όριο. Επομένως, διαθέτουν το αναγκαίο ποσό για να καλύψουν το δάνειο κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάνελ και ταυτόχρονα έχουν δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες τους από την πρώτη ημέρα εγκατάστασης του πάνελ.
Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα στους αγρότες όχι μόνο να μηδενίσουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να αποκτήσουν μια νέα πηγή εισοδήματος μετά την εξόφληση του δανείου. Στόχος αυτών των μέτρων, όπως τόνισε ο Υφυπουργός, είναι να παραμείνουν οι αγρότες στα χωράφια τους και μέσα από τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής να έρθουν στην παραγωγή και οι νέοι.

Τέλος στην γραφειοκρατία 
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι με το νέο καθεστώς ενισχυμένης προστασίας της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών θα γίνεται εντός της αγροτικής εκμετάλλευσης, «δίπλα στην πομόνα» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός, αφού δεν θα υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια και οι αγρότες δεν θα επιβαρύνονται με πρόσθετα έξοδα.
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναβάθμισης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να γίνεται άμεσα η σύνδεση των νέων μονάδων των αγροτών, αλλά και γενικότερα για να καταστεί εφικτή η υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων της χώρας μας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.