Αναγκαία περισσότερο από ποτέ η ενότητα των Βορειοηπειρωτών

on .

BLASHS KOSTAS YFYP EKSOTERIKON

• Η ενότητα ως απαραίτητο στοιχείο της επιβίωσης, της ανάπτυξης και της προόδου της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, ενόψει μάλιστα και της επικείμενης απογραφής, αναδείχθηκε στην 29η επέτειο από την ίδρυση της «Ομόνοιας», που πραγματοποιήθηκε προχθές στη Δερβιτσάνη, με πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου. 
Δεκάδες μέλη των δομών της οργάνωσης από όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται κι έχει συγκροτημένα Παραρτήματα: Κορυτσά, Αυλώνα, Τίρανα, Αγ. Σαράντα, Δέλβινο, Χιμάρα, Αργυρόκαστρο κ.α., ιστορικά στελέχη και πολίτες της περιοχής παραβρέθηκαν τόσο στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όσο και στο Πολιτιστικό Κέντρο στη συνέχεια. Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου που ιερούργησε στη Θεία Λειτουργία κι ευλόγησε την Βασιλόπιτα σε σύντομο χαιρετισμό του και εξ ονόματος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου ειδικά επεσήμανε την ανάγκη ώστε στη δύσκολη χρονιά που ξεκινάει να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη διάθεση για ευρύτερη κατανόηση, για περισσότερη συγγνώμη, πράγμα που με τη σειρά του θα επηρεάσει θετικά την προσπάθεια για σύμπνοια και ενότητα.

Ο Έλληνας Υφυπ. Εξωτερικών
Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Κώστας Βλάσης, γεγονός που, όπως σημειώνει η Οργάνωση «δεν σηματοδοτεί απλά την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει στην οργανωμένη προσπάθεια των μελών της ελληνικής μειονότητας για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αλλά επί το πλείστον την ουσιαστική υποστήριξη της Μητέρας Πατρίδας προς τη δοκιμαζόμενη κοινότητά μας».
Ο κ. Βλάσης αναφέρθηκε στην αντίληψη της ελληνικής κυβέρνησης ώστε τα ζητήματα παραβιάσεων των δικαιωμάτων της ΕΕΜ να αποτελούν κριτήριο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας αλλά και καίριο θέμα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας, τις οποίες η Αθήνα επιθυμεί να αναβαθμίζονται συνεχώς. 
Ειδικά ο Υφυπουργός ανέφερε το θέμα της Απογραφής Πληθυσμού, η οποία αφενός θα πρέπει να γίνει με νομοθετικές πράξεις και πρακτικές που θα σέβονται την αρχή του αυτοπροσδιορισμού της εθνικής ταυτότητας των πολιτών και αφετέρου θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή όσο περισσότερων μελών της ΕΕΜ σ’ αυτή.
Χαιρετισμοί…
Από την πλευρά της η Ελληνίδα Πρέσβης στα Τίρανα Σοφία Φιλιππίδου, έκανε λόγο για την διασφάλιση των περιουσιακών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων.
Τόσο ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Βασίλης Κάγιος, όσο και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, σημείωσαν ότι η «Ομόνοια» είναι ο αυθεντικός εκφραστής των Ελλήνων της Αλβανίας και η συσπείρωση σ' αυτή είναι αναγκαία και χρήσιμη.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Βασίλης Γιόγιακας απηύθυνε κάλεσμα για ενότητα, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, που εκπροσώπησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε ότι «Οι σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι απαραίτητες…». Και τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία καταβολής των επιδομάτων στους ανασφάλιστους Έλληνες της Αλβανίας.

Μηνύματα συμπαράστασης…
Στην εκδήλωση αναγνώστηκε το μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Έλληνα Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, τονίζοντας μεταξύ άλλων, την υποχρέωση της «Ομόνοιας» ώστε μέσω των διεργασιών της να εξασφαλίζει κλίμα συναινέσεων και ευρύτερης συμμετοχής στους αγώνες της ΕΕΜ. 
Η λέξη «κλειδί» στο χαιρετιστήριο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν η ενότητα. Εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι άπαντες συνειδητοποιούν την σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα της αποκατάστασης συνθηκών ενότητας και ομοψυχίας στους κόλπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία και ότι θα πράξουν τα δέοντα, πολύ δε περισσότερο υπό τις σημερινές συνθήκες.