Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εξαπατούσε επιχειρηματίες σε όλη την Ελλάδα

on .

XEIROPEDES SYLLYPSH

Εγκληματική οργάνωση, που ενέχεται στην συστηματική τέλεση απατών και πλαστογραφιών σε πανελλαδικό επίπεδο εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών.
Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν δυο ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 49 και 42 ετών, καθώς και μια 36χρονη ημεδαπή, οι οποίοι αποτελούν τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ακόμη 26 μελών της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ακόμη δυο ηγετικά μέλη.
Από την έρευνα προέκυψε ότι η δράση της οργάνωσης αναπτύχτηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, όπου οι αστυνομικοί εξιχνίασαν συνολικά 80 απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος επιχειρηματιών και πολιτών σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων η Άρτα, η Πρέβεζα και η Θεσπρωτία.
Το παράνομο περιουσιακό όφελος που απεκόμισαν ξεπερνά τις 140.000 ευρώ, ενώ είχαν αποπειραθεί να αφαιρέσουν ακόμη 185.000 ευρώ.
Στόχος του κυκλώματος  ήταν επιχειρήσεις όπως τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, καταστήματα πώλησης οικοδομικών υλικών, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα τροφίμων, ιατρεία, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων κ.α., καθώς και πολίτες.

12 συλλήψεις σε επιχείρηση  «σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ. στα Γιάννενα
• Επιχειρησιακή δράση, η οποία εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων και υλοποιήθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευή στην πόλη των Ιωαννίνων, με σκοπό την πρόληψη και την καταστολή παραβατικών συμπεριφορών.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης: ελέχθησαν: 60 άτομα, 17 οχήματα και 9 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Συνελήφθησαν συνολικά 12 άτομα, εκ των οποίων:
- 6 για παραβάσεις Υγειονομικών Διατάξεων
- 5 για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Αλλοδαπών
- 1 για παράβαση της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών  
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.   

Αλλοδαπός συνελήφθη με μια βαλίτσα λαθραίου καπνού
• Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, συνελήφθη μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, αλλοδαπός, κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων. 
Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος εντοπίστηκε σε χωριό του Δήμου Νικολάου Σκουφά και κατά τον αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι κατείχε προς πώληση, μέσα σε αποσκευή (βαλίτσα), 607 συσκευασίες περιέχουσες καπνό μάσησης, συνολικού βάρους 28 κιλών και 30 γραμμαρίων, οι οποίες δεν έφεραν  την ενδεικτική ταινία δασμολόγησης και φορολόγησης.
Επίσης, στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος νάιλον συσκευασιών καθώς και τα χρηματικά ποσά των 40 ευρώ, 5 δολαρίων ΗΠΑ και 2.240 νομίσματος Αφγάνι, ως προερχόμενα από την πώληση καπνικών προϊόντων.

Έκανε ανάληψη μετρητών με  κλεμμένη τραπεζική κάρτα
• Εξιχνιάστηκε, ύστερα από μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση κλοπής και ανάληψης μετρητών από αυτόματη ταμειολογιστική μηχανή (ΑΤΜ) με τη χρήση κλεμμένης τραπεζικής κάρτας στην Άρτα.   
Ως δράστης ταυτοποιήθηκε ένας ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, ο κατηγορούμενος, κατά το χρονικό διάστημα από 29 έως 31/12/2019, εισήλθε σε σπίτι ημεδαπού στην Άρτα, από όπου αφαίρεσε μία τραπεζική κάρτα και προσωπικά έγγραφα του παθόντα. 
Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας την κλεμμένη κάρτα, προέβη στην παράνομη ανάληψη χρηματικού ποσού από αυτόματη ταμειολογιστική μηχανή (ΑΤΜ) στην πόλη της Άρτας.