Η ενότητα ακόμη… ζητούμενο για τους Έλληνες της Β. Ηπείρου

on .

OMONOIA EKDHLOSH 12 1 2020

• Η ενότητα ως απαραίτητο στοιχείο της επιβίωσης, της ανάπτυξης και της προόδου της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας αναδείχθηκε στην 29η επέτειο από την ίδρυση της «Ομόνοιας», που έγινε χθες στη Δερβιτσάνη, με πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου. 
Μάλιστα η ενότητα ήταν η λέξη κλειδί και στο χαιρετιστήριο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Εκφράζει την βεβαιότητά του, ότι άπαντες συνειδητοποιούν την σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα της αποκατάστασης συνθηκών ενότητας και ομοψυχίας στους κόλπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία και ότι θα πράξουν τα δέοντα, πολύ δε περισσότερο υπό τις σημερινές συνθήκες. 
«Η Ελληνική Πολιτεία είναι έτοιμη να στηρίξει κάθε δράση προς την κατεύθυνση της ευημερίας και προκοπής και της εν γένει υποστήριξης του Ελληνισμού της Αλβανίας, στο πλευρό του οποίου θα συνεχίσει να στέκεται, αταλάντευτη, και στο μέλλον» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στον χαιρετισμό του.
Όπως σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος «όλα αυτά τα χρόνια, η «ΟΜΟΝΟΙΑ», συχνά υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, κατόρθωσε να εκπροσωπεί επάξια τον Ελληνισμό της Αλβανίας, δίνοντας αγώνες για την υπεράσπιση των απαράγραπτων Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του».
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι σήμερα, η προστασία των μειονοτικών και περιουσιακών δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των προϋποθέσεων, που η ίδια η ΕΕ έχει θέσει στην Αλβανία σε σχέση με την Ευρωπαϊκή της πορεία και ταυτόχρονα τονίζει ότι «Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά το ζήτημα και προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των μελών της ΕΕΜ».
Η εκδήλωση
Στην ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Αλβανίας, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Κων/νος Βλάσης. Τόνισε την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού της Μειονότητας. 
 Τόσο ο πρόεδρος της Οργάνωσης Βασίλης Κάγιος, όσο και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, σημείωσαν ότι η «Ομόνοια» είναι ο αυθεντικός εκφραστής των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Αλβανίας και η συσπείρωση σ' αυτή είναι αναγκαία και χρήσιμη. 
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Βασίλης Γιόγιακας απηύθυνε κάλεσμα για ενότητα, ομοψυχία, επαναγέννηση, ώστε στους κόλπους της οργάνωσης να δημιουργηθεί η ενθουσιαστική ατμόσφαιρα, που υπήρχε κατά την ίδρυσή της το 1991.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, που εκπροσώπησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα,  υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «Οι σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι απαραίτητες, ώστε να ευημερήσει και να προκόψει η ευρύτερη περιοχή και οι δυο λαοί. Σε αυτές τις σχέσεις η Εθνική Ελληνική Μειονότητα έχει κομβικό ρόλο. Οι Έλληνες της Αλβανίας μπορούν και πρέπει να είναι ο συνδετικός κρίκος που θα βελτιώνει τις διμερείς μας σχέσεις. Για να γίνει αυτό βέβαια, χρειάζεται ειλικρίνεια κι από τις δύο πλευρές, και φυσικά απόλυτος σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων...».
Ο κ. Κάτσης υπογράμμισε ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία καταβολής των επιδομάτων στους ανασφάλιστους Έλληνες της Αλβανίας. 
Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε  θεία λειτουργία, μνημόσυνο εκλιπόντων στελεχών και ευλογία της Βασιλόπιτας για το νέο έτος στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Η. Μ.