Και στα Γιάννενα έως τις 26 Ιανουαρίου «παγώνουν» πλειστηριασμοί - μεταβιβάσεις

on .

PLEISTHRIASMOI SFYRI

 Συνέχιση της αποχής από τα καθήκοντά τους τουλάχιστον μέχρι τις 26 Ιανουαρίου αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι Ιωαννίνων, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου τους.
Η απόφαση που ελήφθη ομόφωνα αφορά την αποχή από την σύνταξη κάθε πράξης που απαιτεί την προσάρτηση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ και την υποβολή δηλώσεων φόρου κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένων των πράξεων διενέργειας πλειστηριασμών.
Στις 26 Ιανουαρίου θα συγκληθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου η οποία θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα αποφασίσει για τυχόν περαιτέρω συνέχιση των κινητοποιήσεων ή όχι.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Ιωαννίνων, τονίζεται ότι κατά την διάρκεια της αποχής δεν θα χορηγείται οποιαδήποτε άδεια. 
Πανελλαδική αποχή
Οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν και μάλιστα απέχουν πανελλαδικά εξαιτίας των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων σύμφωνα με τις οποίες καθίστανται αρμόδιοι για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων και βεβαίωσης του φόρου, ενώ σε περίπτωση παραλείψεων και λαθών απειλούνται με βαριά πρόστιμα.
Οι συμβολαιογράφοι αποδέχονται την αρμοδιότητα της υποβολής ηλεκτρονικά των δηλώσεων για τον καταλογισμό των φόρων στις μεταβιβάσεις, αντιδρούν όμως στο να βεβαιώνουν εκείνοι και όχι η αρμόδια ΔΟΥ το ύψος του φόρου.
Για το λόγο αυτό έχουν ζητήσει βελτιώσεις στις πρόσφατες ρυθμίσεις ώστε το νομοθετικό πλαίσιο να διασφαλίζει τις συναλλαγές, τους πολίτες και το συμφέρον του δημοσίου.