Νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

on .

FOTIES

• Το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων και την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας  παρουσίασε χθες στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Περιλαμβάνει διατάξεις που αποτελούν «τομή» στις δράσεις Πολιτικής Προστασίας, αλλά και άλλες που προκαλούν προβληματισμό για την αποτελεσματικότητά τους. 
Ο βασικός προβληματισμός αφορά κατά βάση τον τρόπο λειτουργίας των περιφερειακών συντονιστών, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με απόφαση Περιφερειάρχη και θα προΐστανται όλων των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται (δασαρχεία, πυροσβεστική, αστυνομία κ.α.). Επίσης προβλέπεται η δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων το οποίο θα στεγάζεται μαζί με τις υπηρεσίες των Περιφερειών που είναι υπεύθυνες για την Πολιτική Προστασία σε ξεχωριστό κατάλληλο κτίριο!  Στην ουσία δημιουργείται ένας νέος μηχανισμός, ο οποίος – αν προχωρήσει ως έχει το σχέδιο- θα πρέπει να δοκιμαστεί στο κατά πόσο μπορεί να επιτύχει συντονισμό τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών, όσο και μέσων. Οι Περιφερειακοί Συντονιστές θα υπάγονται στον Εθνικό Διοικητή και με δεδομένο πως πρέπει να έχουν σχετική εμπειρία, εκτιμάται πως θα προέρχονται – κατά κύριο λόγο- από τις τάξεις της Πυροσβεστικής ή και άλλων Σωμάτων Ασφαλείας. 
 Στις τομές του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η πρόβλεψη, ότι  θα μπορεί πλέον μια περιοχή να κηρυχθεί σε "ειδική κινητοποίηση επαπειλούμενου κινδύνου" ενόψει δυσμενών καιρικών φαινόμενων κ.ά, ώστε έγκαιρα να λαμβάνονται μέτρα για την αποτροπή καταστροφών. Παράλληλα, συγκροτείται Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Περιβάλλοντος καθώς και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ ή της Ένωσης Περιφερειών ανάλογα την περίσταση.
Η Επιτροπή αυτή, αν αξιολογεί ένα έργο ότι είναι έκτακτη ανάγκη ή ειδικής κινητοποίησης και κριθεί ως κατεπείγον και άμεσα υλοποιήσιμο, τότε θα αδειοδοτείται από τη ΓΓΠΠ εντός 90 ημερών κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας. Τα έργα αυτά θ’ αφορούν αποκλειστικά, αντιπλημμυρικά, συντήρηση δασικών δρόμων, καθαρισμούς και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.
Ο κ. Χαρδαλιάς, επισήμανε ότι δίδεται η δυνατότητα πρόσληψης έως 4 μήνες κάθε χρόνο προσωπικού για τον χειρισμό μηχανημάτων κ.α.