Άλμα στην τιμή του πετρελαίου φέρνουν οι εξελίξεις στο Ιράν

on .

BENZINH ANTLIA

• Άλμα στα 68,66 δολ. το βαρέλι έκανε το πετρέλαιο μετά την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη που προκάλεσε τον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί και άλλων υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων.
Η νέα ένταση που αναζωπυρώνεται στον Περσικό Κόλπο αναμένεται να φέρει νέες ανακατατάξεις στην τιμή του αργού πετρελαίου. Σε αυτό το κλίμα, το Brent παραδόσεως Μαρτίου σημειώνει άλμα 3,6% στα 68,66 δολ. το βαρέλι, ενώ το το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 3,55% στα 63,38 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές πλησιάζουν τα επίπεδα του περασμένου Σεπτεμβρίου όταν είχαν καταγράψει ράλι μετά την πυραυλική επίθεση σε πετρελαϊκές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας.

 Ο Υπουργός Ανάπτυξης
Για τις διεθνείς εξελίξεις μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως ανέφερε, «κάθε λογικός άνθρωπος ανησυχεί για τις εξελίξεις στο Ιράν, ένας υπουργός Ανάπτυξης ακόμη περισσότερο διότι, αν έχουμε παρατεταμένη κρίση εκεί και το πετρέλαιο αυξηθεί πάνω από τα 100 δολάρια για μακρό χρονικό διάστημα, αυτό επιβαρύνει συνολικά την οικονομία μας» και πρόσθεσε: «Σήμερα δε νοείται καμία αύξηση στην τιμή των καυσίμων λόγω της επίθεσης των Αμερικανών στο Ιράν προχθές. Όποιος πρατηριούχος τυχόν ανέβασε τις τιμές εξ αυτού του λόγου είναι κλέφτης. Ως υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε βγάλει συνεργεία και κάνουμε ελέγχους στα πρατήρια καυσίμων».