Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα ενίσχυσης του περιφερειακού Τύπου

on .

EFHMERIDA GYALIA

• Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης του περιφερειακού και τοπικού Τύπου, κατέθεσαν προ ημερών 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 
Στο κείμενο, μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι «το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι απολύτως συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις και θα επιτρέψει στις εφημερίδες να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο της ενημέρωσης απρόσκοπτα, ως πυλώνας της πολυφωνίας και του δημοσίου διαλόγου. Στα βασικά σημεία του προγράμματος περιλαμβάνονται τα εξής: Το πρόγραμμα είναι 4ετούς διάρκειας (2019-2022). Το ποσό που θα διατεθεί για την ενίσχυση του περιφερειακού και τοπικού Τύπου ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή σε 16 εκατ. ευρώ συνολικά για 4 έτη. Απευθύνεται στις επιχειρήσεις που θα είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου (e-efimeris) του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ (Νόμος 3ί548/2007, όπως τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4487/2017)…».
Χθες ανακοίνωση εξέδωσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας, Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, ο οποίος στηλίτευσε την ακύρωση της εφαρμογής του μέτρου ενίσχυσης του Τύπου κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την τακτική «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι»!
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η ισοπεδωτική αυτή τακτική της κυβέρνησης πήρε παραμάζωμα και τον περιφερειακό και τοπικό Τύπο, ο οποίος έχει μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας και περίμενε ως ανάσα την ενίσχυση της Πολιτείας. Απόδειξη η έντονη διαμαρτυρία φορέων του περιφερειακού και τοπικού Τύπου, οι οποίοι φαίνεται πως περίμεναν ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ενίσχυση, όταν στις 13/12/2019 ανακοινώθηκε η λίστα του ηλεκτρονικού μητρώου περιφερειακού και τοπικού Τύπου. Λογάριαζαν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς ο κ. Πέτσας ήδη σχεδίαζε την ανάκληση. 
»Ο κ. Πέτσας και η κυβέρνησή του έχουν την πλήρη ευθύνη για το νέο αυτό φιάσκο. Τους καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναθεωρήσουν την τακτική τους και να προχωρήσουν στην εφαρμογή της ΚΥΑ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τηρώντας απαρέγκλιτα τα νομοθετημένα κριτήρια, ώστε να διασφαλιστεί ο θεμιτός ανταγωνισμός, μέσω της ενίσχυσης αποκλειστικά της υγιούς και βιώσιμης επιχειρηματικότητας στον κλάδο των περιφερειακών και τοπικών, εντύπων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης…».