Η Λυγιά Πρέβεζας νέο «ορμητήριο» για διακίνηση μεταναστών!

on .

LIMENIKO SKAFOS

• Σε λερναία ύδρα έχει μετατραπεί πλέον η δράση εγκληματικών ομάδων που μεταφέρουν έναντι αδράς αμοιβής παράνομους μετανάστες από την Ελλάδα προς την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 
Μια εξαρθρώνουν οι Ελληνικές διωκτικές αρχές, άλλη ξεφυτρώνει, με επίκεντρο της δράσης τους την Ήπειρο, η οποία έχει μετατραπεί για τα καλά σε «σταυροδρόμι» παράνομης διακίνησης αλλοδαπών προς άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Δεν πέρασαν, παρά λίγα 24ωρα από την εξάρθρωση ελληνοϊταλικής συμμορίας που διακινούσε έναντι 5.500 - 6.000 παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες από την Ελλάδα προς Ιταλία, μέσω Ηγουμενίτσας και ένα νέο κύκλωμα εντοπίστηκε με ενδιάμεσο σταθμό τα ηπειρωτικά παράλια.
Εκείνο που άλλαξε σε σχέση με την προηγούμενη «επιχείρηση» ήταν ο τόπος επιβίβασης εκείνων που ταξίδευαν για Ιταλία. Η «Ελληνοϊταλική» ομάδα είχε αφετηρία περιοχή της Ηγουμενίτσας, η τελευταία περιοχή έξω από το λιμάνι της Λυγιάς στην Πρέβεζα. 
Η εξάρθρωση του κυκλώματος και η σύλληψη των μεταναστών -33 το σύνολο(!)- επιτεύχθηκε μετά από αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν φτάσει στη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας για μετακινήσεις αλλοδαπών, καθώς όπως φαίνεται ανάλογα δρομολόγια είχαν γίνει κι άλλες φορές στο παρελθόν. Το έργο του εντοπισμού και της σύλληψης δραστών και επιβατών, ανέλαβαν στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών σε συνεργασία με στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.  Έξω από το λιμάνι της Λυγιάς, εντοπίστηκε αρχικά ιστιοπλοϊκό σκάφος με το όνομα''SELANIK 1'' σημαίας Τουρκίας, το οποίο θεωρείτο ύποπτο για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών από τις ακτές Θεσπρωτίας ή Πρέβεζας, προς τις ιταλικές ακτές, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν δύο   Ι.Χ.Ε. οχήματα τα οποία μετέφεραν τους εν λόγω αλλοδαπούς στην περιοχή επιβίβασής τους. 
Το ιστιοπλοϊκό λίγες ώρες αργότερα ακινητοποιήθηκε από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού στην θαλάσσια περιοχή των Αντιπαξών, όπου έγινε έλεγχος των επιβατών, για να επιβεβαιωθεί πως επρόκειτο για παράνομους μετανάστες, που στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, όπως και οι δύο αλλοδαποί χειριστές του σκάφους ηλικίας 22 και 28 ετών οι οποίοι και συνελήφθησαν.  
Το “SELANIK 1” και οι αλλοδαποί επιβαίνοντες οδηγήθηκαν στο λιμένα Ηγουμενίτσας με τη συνοδεία δύο περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ αναζητούνται και δύο Έλληνες που τους είχαν μεταφέρει με τα Ι.Χ. στη Λυγιά.  

Πεζοπόροι προς Κακαβιά…
Εν τω μεταξύ στο «μέτωπο» της Αλβανίας, συνεχίζεται η πεζοπόρος μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων από την πόλη των Ιωαννίνων προς τα σύνορα. 
Ακόμη και τις ημέρες που ο καιρός είναι βροχερός, δεν σταματούν οι ροές, όπως το περασμένο Σάββατο, κατά το οποίο σύμφωνα με οδηγούς που κινούνταν κατά μήκος της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κακαβιάς, τουλάχιστον τριάντα άτομα κινούνταν και σε διάφορα γκρούπ πεζή με κατεύθυνση τα σύνορα. 
Οι μετακινήσεις συνεχίζονται και τις ημέρες που έχει ομίχλη στο λεκανοπέδιο, γεγονός που εκτός των άλλων, αποτελεί μια από τις αιτίες που μπορεί να προκληθούν ατυχήματα ελλείψει ορατότητας. 
Οι συνεχιζόμενες ροές- παραμένει άγνωστο αν σε κάποιο σημείο γίνεται ανάσχεσή τους από την Ελληνική αστυνομία -ενισχύουν τις εκτιμήσεις, πως στη συνοριακή γραμμή, κατά πάσα πιθανότητα- υπάρχουν «υποδοχείς» που αναλαμβάνουν την περαιτέρω διακίνησή τους προς Ιταλία ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες.