Να συνδεθεί με το Κληροδότημα η Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων

on .

ZOSIMAIA SXOLH

• Η αδιαφορία που έως τώρα έχουν δείξει οι τοπικοί παράγοντες για την αποκατάσταση της νομιμότητας στο Κληροδότημα Ν. Ζωσιμά, οδήγησε το Σύλλογο Αποφοίτων Ζωσιμαίας  Σχολής να απευθυνθεί στους βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων.
«Πλέον δεν υφίστανται άλλα χρονικά περιθώρια ανοχής ή αδράνειας. Θεωρούμε ότι πρέπει, όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας  και τιμούν έμπρακτα την μνήμη και την βούληση των Εθνικών μας Ευεργετών, να ενεργήσουν από κοινού για την αποκατάσταση της ηθικής, νομικής και διαχειριστικής τάξης στο Κληροδότημα και για την επανασύνδεση της Ζωσιμαίας Σχολής με το Κληροδότημα Ν. Ζωσιμά», τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Αθανάσιος Δάλλας και ο Γεν. Γραμματέας Μιχ. Παντούλας).

Για άλλους σκοπούς!
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι «από το 1926 και μετά τα, εκ του Κληροδοτήματος Ν. Ζωσιμά, έσοδα που προορίζονταν για την Ζωσιμαία Σχολή διατίθενται για άλλους σκοπούς και όχι για την, κατά τα οριζόμενα στο  Άρθρο Ε’ της διαθήκης Ν. Ζωσιμά, οικονομική στήριξη του ιστορικού σχολείου των Ιωαννίνων. Η άυλη περιουσία του Κληροδοτήματος εκμηδενίστηκε ενώ παράλληλα έχει εκχωρηθεί στο δημόσιο η επικαρπία της ακίνητης περιουσίας  (7 κτίρια, συνολικού ωφελίμου εμβαδού 19.245 m2) κατά παράβαση των διαχειριστικών αρχών και των κανόνων δικαίου, δεδομένου ότι τα δύο συμβαλλόμενα μέρη (Αγαθοεργά και Δημόσιο) δεν έχουν υπογράψει κανένα συμφωνητικό καθορισμού των όρων παραχώρησης (δωρεάν χρήση ή μίσθωση, προσδιορισμός υπόχρεου συντήρησης και επισκευών των κτιρίων, προσδιορισμός υπόχρεου καταβολής τυχόν φόρων κλπ.)»

Κανείς δεν απάντησε!
Ο Σύλλογος όπως έκανε γνωστό απευθύνθηκε στα Αγαθοεργά Καταστήματα Ιωαννίνων και στον Δήμο προς τους οποίους υπέβαλε το σχετικό αίτημα, ωστόσο κανείς δεν τους απάντησε. Στη συνέχεια απευθύνθηκε και στην Υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, όμως και πάλι δεν υπήρξε ανταπόκριση, προφανώς όπως αναφέρει ο Σύλλογος «επειδή το αίτημά μας δεν κατατάχθηκε στην κατηγορία των αιτημάτων αμέσου προτεραιότητας».

Να ενεργήσουν οι βουλευτές!
Και καταλήγοντας σημειώνει: «Η μόνη δυνατότητα που διαθέτουμε ως Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής είναι αυτή της τεκμηρίωσης και προβολής του αιτήματος για την επαναλειτουργία της Προτύπου Γεραράς Ζωσιμαίας Σχολής και για την σύνδεσή της με το Κληροδότημα Ν. Ζωσιμά. Η αρμοδιότητα των σχετικών αποφάσεων ανήκει στην εκτελεστική εξουσία. Για τον λόγο αυτόν αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε στους βουλευτές του Νομού μας και τους ζητήσαμε α) να υποστηρίξουν έμπρακτα το αίτημά μας και β) να ενεργήσουν προς την πλευρά της κ. Υπουργού υπέρ της τακτοποίησης του καθολικού αιτήματος της τοπικής κοινωνίας που αφορά στην σύνδεση της Ζωσιμαίας Σχολής με το Κληροδότημα Νικολάου Ζωσιμά».