Προς υλοποίηση το έργο «κόμβου Ασφάκας», συνεχής ο αγώνας για Αμπελουργική Ζίτσας

on .

KAXRIMANHS 29 12 2017

Άμεσα απάντησε το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου σε δύο επώνυμες επιστολές αναγνωστών μας που δημοσιεύτηκαν στον «Π.Λ.» του Σαββατοκύριακου. Η μια αναφέρονταν στον «κόμβο της Ασφάκας» και η άλλη στην «Αμπελουργική Ζώνη Ζίτσας».
Και για τα δύο σημαντικά αυτά θέματα στην απάντηση αναφέρονται οι ενέργειες της Περιφέρειας για την προώθησή τους. Να τι αναφέρει στον «Π.Λ.»:

Περί κόμβου Ασφάκας 
«Στο ερώτημα του αναγνώστη σας Ανδρέα Δημητριάδη «τι γίνεται τελικά με τον κόμβο Ασφάκας;» που δημοσιεύτηκε στη στήλη «Επιστολές στον “Π.Λ.”» της έκδοσης Σαββάτου – Κυριακής 14 & 15 Δεκεμβρίου 2019, θέλουμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:
Πρόκειται για ένα έργο που όχι μόνο δεν «έμεινε στα χαρτιά» όπως υποστηρίζει ο αναγνώστης σας- αλλά προχωρά και σύντομα πρόκειται να υλοποιηθεί ώστε να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια στη συγκεκριμένη επικίνδυνη διασταύρωση της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Κόνιτσας με την επαρχιακή οδό Ασφάκα - Πετσάλι - Λιγοψά, κλπ. Υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση από την ανάδειξη του αναδόχου μέχρι την υπογραφή της σύμβασης, που οφείλεται στις διαδικασίες ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 
Ήδη την εβδομάδα που πέρασε ο ανάδοχος κλήθηκε και προσκόμισε τα δικαιολογητικά και εντός των αμέσως προσεχών ημερών θα υπογραφεί η σύμβαση, ώστε στη συνέχεια να αρχίσουν οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 725.000 ευρώ. 
Με την ευκαιρία θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες σας, πως η Περιφέρεια Ηπείρου, επιδιώκοντας να βελτιώσει την οδική ασφάλεια οδηγών και επιβατών, έχει δρομολογήσει εκτός του συγκεκριμένου κόμβου και  άλλους  στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες,  σε σημεία του Εθνικού Οδικού Δικτύου που παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων ή υπάρχουν επικίνδυνες διασταυρώσεις, σε συνεργασία και με τα κατά τόπους τμήματα τροχαίας». 

Για την Αμπελουργική Ζώνη 
«Στην έκδοση Σαββάτου - Κυριακής 14 &15 Δεκεμβρίου 2019, δημοσιεύεται επιστολή του κ. Κωνσταντίνου Μαντζίκα, κατοίκου Αθήνας, με τίτλο: «Αναμένουμε ενέργειες για την Αμπελουργική Ζώνη Ζίτσας», στην οποία «εγκαλούνται» Περιφερειάρχης και Δήμαρχος για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει χιλιάδες στρέμματα της περιοχής. 
Πρόκειται ακριβώς για ένα θέμα το οποίο την τελευταία πενταετία- τουλάχιστον-  ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, δίνει συνεχή αγώνα για να πείσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να δώσει λύση  στο θέμα των δασωμένων κτημάτων και δη της Αμπελουργικής Ζώνης Ζίτσας (όπως και αυτό του κάμπου Κουκλιών), ώστε αυτά να επαναφερθούν στην ενεργή αγροτική παραγωγή. 
Οι προσπάθειες αυτές απέδωσαν ως ένα σημείο, καθώς με το ν 4617/2019, δόθηκε η δυνατότητα χρησιμοποίησης έκτασης μέχρι 5 στρεμμάτων για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση».