Αγριόγιδο και καφέ αρκούδα σε Δίκτυο Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών

on .

PINDOS BOYNO PEZOPORIA 16 12 19

• Με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου συστήθηκε το «Δίκτυο Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών για την Προστασία του Αγριόγιδου (Rupicapra rupicapra) και της Αρκούδας (Ursus arctos)», αποτελούμενο από 5 Φορείς Διαχείρισης. Συμμετέχουν εκτός από το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και οι Φορείς: Οροσειράς Ροδόπης, Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων & Μετεώρων και Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού & Μαλιακού κόλπου. 
Το Δίκτυο συγκροτήθηκε  στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης: «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου για δράσεις διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων» του ΥΜΕΠΕΡΑΑ.
Στην 1η Συνάντηση του Δικτύου στις 12 Δεκεμβρίου, τα στελέχη των πέντε Φορέων Διαχείρισης ενημερώθηκαν αρχικά για την κατανομή των δύο εμβληματικών ειδών στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου από τον κ. Θανάση Κοράκη Περιβαλλοντολόγο, Υπεύθυνο του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΦΔ Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Στην συνέχεια οι ειδικοί επιστήμονες Χαρητάκης Παπαϊωάννου Δρ. Βιολογίας, στέλεχος της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε. και Γιώργος Μερτζάνης Δρ. Βιολογίας, Επιστημονικός Υπεύθυνος της ΜΚΟ «Καλλιστώ», παρουσίασαν αντίστοιχα, την κατάσταση διατήρησης του αγριόγιδου στην Ελλάδα και τις προδιαγραφές, όπως και τα «εργαλεία» για την κατάρτιση ενός ενιαίου πρωτοκόλλου παρακολούθησης της καφέ αρκούδας στα πέντε Εθνικά Πάρκα. 
Ακολούθησε εκτενής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα διαχειριστικά ζητήματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα δύο είδη.
Κοινή υπήρξε η διαπίστωση ότι και για τα δύο προστατευόμενα είδη παρατηρείται ανάκαμψη του πληθυσμού τους, καθώς και επανεγκατάσταση σε περιοχές από τις οποίες είχαν εξαφανισθεί για δεκαετίες! Παράλληλα, αποτέλεσε επίσης κοινή διαπίστωση ότι προκύπτουν νέες απειλές για τα είδη αυτά, και γι’ αυτό απαιτείται συνεχής αναπροσαρμογή των διαχειριστικών δράσεων ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη αντιμετώπιση αρνητικών επιπτώσεων από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. 
Οι εργασίες του διημέρου ολοκληρώθηκαν με επισκέψεις στο πεδίο σε επιλεγμένες θέσεις του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου με σημαντική παρουσία των δύο ειδών, ενώ το ραντεβού για την επόμενη ετήσια συνάντηση του Δικτύου, δόθηκε για το 2020.
• Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, σε ανακοίνωσή του, ευχαριστεί θερμά τα στελέχη των Φορέων Διαχείρισης, τους ειδικούς επιστήμονες καθώς και το Δήμαρχο Ζαγορίου κ. Γιώργο Σουκουβέλο για την παραχώρηση του χώρου της συνάντησης αλλά και για την θερμή υποστήριξη των εργασιών του διημέρου.