Η Νικόπολη να γίνει το επίκεντρο του διεθνούς διαλογισμού…

on .

PAYLOPOYLOS GEORGAKOS

• Η ανάδειξη της Αρχαίας Νικόπολης ως κέντρου διεθνούς διαλογισμού σε ότι αφορά την παρουσίαση και τη μελέτη του έργου του Επίκτητου, του στωϊκού φιλόσοφου που έζησε και δίδαξε στην περιοχή, αποτέλεσε  σημείο αναφοράς της επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα από τον Δήμο και τον τοπικό Όμιλο για την UNESCO.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πρέβεζας χαρακτήρισε την ημερίδα πρωτοποριακή ως προς την εξέλιξη της στωϊκής φιλοσοφίας και της Φιλοσοφικής Σκέψης γενικότερα, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να καταστεί ένα είδος θεσμού, με την έννοια της επανάληψής της, κατά τακτά χρονικά διαστήματα στον ίδιο πάντα χώρο, στη Νικόπολη. 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Επίκτητου υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «γυρίζοντας πίσω στο χρόνο και ανακαλώντας στη μνήμη μας την σκέψη του Επικτήτου περί Ελευθερίας, μένουμε πιστοί στις αρχές και στις αξίες της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας, επέκεινα δε στις αρχές και στις αξίες της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού…».
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος στο χαιρετισμό του τόνισε: «…κανείς δεν μπορεί να είναι ελεύθερος, αν δεν είναι κύριος του εαυτού του μας επισημαίνει ο Επίκτητος. Πόσο διαχρονικό και ισχυρό για τους ανθρώπους αλλά και για τα Έθνη», συνέχισε ο κ. Γεωργάκος υπογραμμίζοντας ότι «η αληθινή γνώση και η πνευματική καλλιέργεια σπάει τα δεσμά και συνάμα ανοίγει τα ώτα και τα μάτια της ψυχής, ώστε να μην παρασυρόμαστε είτε από εφήμερες ακραίες σειρήνες, είτε από διαχρονικά πάθη».
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο τα πρακτικά της ημερίδας θα δημοσιευθούν σε ένα καλαίσθητο τόμο για την προβολή του φιλοσοφικού έργου του Επίκτητου και εν γένει της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Ο πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πρέβεζας Ευάγγελος Κατσίμπρας επεσήμανε ότι ο φορέας εργάζεται για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης και τη σύνταξη του φακέλου της υποψηφιότητας ένταξής του στον κατάλογο των παγκοσμίως προστατευόμενων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.