Μέτρα ΤΩΡΑ για το ακριτικό Πωγώνι πριν οδηγηθεί σε πλήρη ερήμωση!

on .

PINAKIDES KAKABIA

Επιτακτική καθίσταται η λήψη ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης των παραμεθόριων περιοχών, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ερήμωσης, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η παραμονή των ελάχιστων πλέον μόνιμων κατοίκων - στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι - που αρνούνται να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. 
Το χειμώνα η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη πιο πολύ, καθώς στα περισσότερα χωριά ο αριθμός των κατοίκων είναι μονοψήφιος, ενώ σε κάποια ακόμη και μηδενικός! 
Για αρκετές περιοχές δεν υπάρχει πλέον ελπίδα αναστροφής της φθίνουσας πορείας. Κι αυτό γιατί η ύπαιθρος έχει απογυμνωθεί από υπηρεσίες, δομές υγείας, σχολεία, ενώ ακόμη και οι καμπάνες σε μοναστήρια και εκκλησίες χτυπούν στη... χάση και στη φέξη!
Οι τοπικοί φορείς επανειλημμένα έχουν κρούσει καμπανάκι κινδύνου, ζητώντας από την Πολιτεία να στρέψει το ενδιαφέρον  της στην ακριτική Ήπειρο, έτσι ώστε να ξαναζωντανέψουν τα χωριά και να επιστρέψουν νέοι άνθρωποι που θέλουν ν’ ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. 

Ο Γ.Γ. Ανάπτυξης στο Καλπάκι
Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης Π. Σταμπουλιδη στην έδρα του Δήμου Πωγωνίου, στο Καλπάκι, με τον οποίο συναντήθηκε ο Αντιδήμαρχος Στ. Κουκουλάρης και -όπως έγινε γνωστό-  συζήτησαν ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα αλλά και το μέλλον των κατοίκων του Πωγωνίου.
Η ανάδειξη και πιστοποίηση τοπικών προϊόντων ΠΟΠ με απλούστερες διαδικασίες, η πιλοτική εφαρμογή αναπτυξιακών κινήτρων σε επιμεθόριες περιοχές, το καθεστώς φορολογίας του τσίπουρου, αλλά και τα σημαντικά ζητήματα της ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού, της πάταξης του λαθρεμπορίου και της αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων ήταν επιγραμματικά τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν, έτσι ώστε να ληφθούν πρωτοβουλίες για προώθησή τους και από τις δυο πλευρές. 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, συμφώνησαν σε κοινούς άξονες δράσης για τα περισσότερα θέματα και σ’ ένα ουσιαστικό πλαίσιο συνεργασίας.
Στη συνάντηση ήταν ακόμη παρόντες ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Σιούτης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος  Αναστάσιος Γιούνης, ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλειος Μάτσιας καθώς και οι συνεργάτες του κ. Σταμπουλιδη κ.κ. Περιστερης και Τσιρώνης. 

* * *
Ας ελπίσουμε ότι από την συνάντηση αυτή θα βγουν πρακτικά συμπεράσματα και ότι σύντομα θα αναληφθούν όλες εκείνες οι ουσιαστικές πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην έξοδο της περιοχής από την απομόνωση και την ανασφάλεια, γεγονότα που αν συνεχισθούν θα οδηγήσουν την ακριτική αυτή επαρχία της Ηπείρου σε πλήρη ερήμωση.