Προγράμματα επιδότησης αγροτών για τη βελτίωση των προϊόντων τους

on .

AGROTES XRHMATA

• Έως 3.000 ευρώ θα δοθεί ανά γεωργική εκμετάλλευση σε καίριους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, σύμφωνα με απόφαση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Στο πλαίσιο αυτό υπέγραψε απόφαση που αφορά στις λεπτομέρειες εφαρμογής του Υπομέτρου 3.1 «Στήριξη για νέες συμμετοχές σε συστήματα ποιότητας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020.
Από την εφαρμογή της συγκεκριμένης δράσης ωφελούνται φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που είναι ενεργοί γεωργοί και υποβάλλουν ετησίως Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, καθώς και συλλογικοί φορείς που είναι καταχωρισμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Με βάση την απόφαση του κ. Βορίδη προβλέπεται ενίσχυση για νέες συμμετοχές στα εξής συστήματα ποιότητας:
• Βιολογική παραγωγή (ΒΠ),
• Προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις στον αμπελοοινικό τομέα (Οίνοι ΠΟΠ/ΠΓΕ),
• Προϊόντα Ειδικών Πτηνοτροφικών Εκτροφών (προϊόντα Ε.Π.Ε.).
Σε ετήσια βάση…
Η ενίσχυση παρέχεται σε ετήσια βάση για μέγιστη διάρκεια πέντε ετών, βάσει επιλέξιμων δαπανών και κατόπιν προσκόμισης των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για την πραγματοποίηση αυτών (παραστατικά).
Επιλέξιμες είναι οι πάγιες δαπάνες, δηλαδή οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για την εισαγωγή του συστήματος ποιότητας που λαμβάνει στήριξη και η ετήσια εισφορά συμμετοχής στο σύστημα αυτό, έως τα ανώτατα ποσά ενίσχυσης ανά σύστημα ποιότητας και μέχρι 3.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση.
Και δεύτερο πρόγραμμα
Στο μεταξύ, ξεκίνησε η καταβολή της πρώτης δόσης της ενίσχυσης ύψους 9.800 ευρώ (70% του συνολικού ποσού στήριξης) στους δικαιούχους του υπομέτρου 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του ΠΑΑ 2014-2020 και στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπως ανακοίνωσε χθες η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων. Το συνολικό ποσό στήριξης που θα πληρωθεί ανέρχεται σε 30,5 εκατ. ευρώ και αφορά 3.100 δικαιούχους. Στόχος του υπομέτρου είναι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις να αναπτύξουν περαιτέρω τις γεωργικές τους δραστηριότητες μέσω ενεργειών που αφορούν τη βελτίωση της οικονομικής ή περιβαλλοντικής βιωσιμότητάς τους ή την εν γένει διαρθρωτική τους προσαρμογή (όπως παραγωγική, οργανωτική κ.λπ.) ούτως ώστε να είναι «ικανές» να υποστηρίξουν μελλοντική επαγγελματική ενασχόληση των κατόχων τους στη γεωργία.
Το συνολικό ποσό στήριξης ανά δικαιούχο ανέρχεται στο ποσό των 14.000 ευρώ. Η τελευταία δόση (30% του συνολικού ποσού στήριξης), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα καταβληθεί με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων.