«Ναι» με ευρεία πλειοψηφία στο πρόγραμμα έργων του Δήμου

on .

DHMOTIKO SYMBOYLIO SYNEDRIASH 12 12 19

• Αν και δεν έλειψαν τα επικριτικά βέλη από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, το τεχνικό πρόγραμμα έργων του Δήμου Ιωαννιτών για το 2020, τελικά εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη της νέας υπό τον Μ. Ελισάφ Δημοτικής Αρχής.
Βέβαια, η θετική ψήφος που έδωσαν Τ. Καλογιάννη, Θ. Μπέγκας και Λ. Νάτσης (καταψήφισαν η «Λαϊκή Συσπείρωση» και η «Αριστερή Παρέμβαση») συνοδεύτηκε από έντονη κριτική προς την Δημοτική Αρχή και τα πεπραγμένα της.

Τρείς κατηγορίες έργων
Τις δύο βασικές πολιτικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής που αποτυπώνει το πρόγραμμα έργων του νέου έτους ανέλυσε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος που έκανε την κεντρική εισήγηση. Η πρώτη είναι η ισόρροπη κατανομή πόρων, έργα δηλαδή σε όλη την έκταση του Δήμου και η δεύτερη είναι η επιτάχυνση όλων των παρεμβάσεων που είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ.
Τα έργα για το 2020 ομαδοποιούνται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Στις αναπλάσεις, την αναβάθμιση των υποδομών και την βελτίωση της καθημερινότητας.
Έτσι περιλαμβάνονται έργα για την βελτίωση της προσβασιμότητας και της ασφαλούς κυκλοφορίας, τις αναπλάσεις οδών και πλατειών, τις διανοίξεις οδών, τη συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση σχολείων, τις αθλητικές υποδομές, τις προτάσεις από τις συμμετοχικές διαδικασίες και τις μελέτες.
Οι τρεις μεγάλες ομάδες έργων του νέου προγράμματος είναι τα συμβασιοποιημένα έργα με προϋπολογισμό 16,4 εκ., τα έργα που βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης με προϋπολογισμό 6,7 εκατ. και τα νέα έργα με προϋπολογισμό 41,2 εκατομμύρια.
Ο αντιδήμαρχος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ καθώς μέχρι στιγμής είναι δημοπρατημένο και σε φάση εκτέλεσης μόνο ένα έργο -το νηπιαγωγείο στους στρατιωτικούς φούρνους- και μία μελέτη –για την ανάπλαση των στρατιωτικών φυλακών.

Ο Θ. Μπέγκας
Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» Θ. Μπέγκας κατά την τοποθέτησή του ανέφερε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα καθώς σε πολύ μεγάλο βαθμό αποτυπώνει τη φιλοσοφία και την προσπάθεια της δικής του Δημοτικής Αρχής τα προηγούμενα χρόνια. «Η αναγνώριση του ορθού πολιτικού σχεδιασμού της Δημοτικής μας Αρχής με ολοκληρωμένες μελέτες και ισόρροπη κατανομή των πιστώσεων σε όλο το Δήμο αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο τεχνικό πρόγραμμα που έφερε προς ψήφιση η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών, γιατί το προτεινόμενο από τη Δημοτική Αρχή τεχνικό πρόγραμμα για το 2020 ουσιαστικά αποτελεί την ολοκλήρωση του δικού μας τεχνικού προγράμματος για το 2019», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Η Τ. Καλογιάννη
Θετική ψήφο έδωσε και η παράταξη «Ιωάννινα 2023». Η επικεφαλής Τατιάνα Καλογιάννη στην τοποθέτησή της υποστήριξε ότι το πρόγραμμα έργων δεν είναι φιλόδοξο, ενώ η Δημοτική Αρχή αποφεύγει την άντληση κονδυλίων από πηγές που απαιτούν κόπο. Όπως είπε η παράταξή της υπερψηφίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα, χορηγώντας για μια ακόμη φορά πίστωση χρόνου. «Τέτοια εποχή του χρόνου δεν θα έχετε την πολυτέλεια να προσκομίζετε πρόχειρα αναδιαμορφωμένους -υφιστάμενους από προηγούμενους- σχεδιασμούς, αλλά θα βρεθείτε στη θέση του αποκλειστικά υπεύθυνου και μοναδικά κρινόμενου», ανέφερε.

Ο Λ. Νάτσης
Θετικά ψήφισε και η παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» με τον επικεφαλής της Λάζαρο Νάτση να επισημαίνει ότι ο λογαριασμός των νέων έργων είναι μικρός, ενώ τόνισε ότι το τετραετές σχέδιο πρέπει να αποτυπώνει και σοβαρές διεκδικήσεις.

Δύο καταψήφισαν
Το πρόγραμμα έργων καταψήφισαν η Όλυ Τσουμάνη από την «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνοντας ότι δεν περιέχει έργα για τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και ο Χρήστος Πατσούρας από την «Αριστερή Παρέμβαση», ο οποίος είπε ότι αποτελεί έκθεση ιδεών χωρίς ιεράρχηση αναγκών.

Ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ κλείνοντας την συζήτηση και απαντώντας σε ζητήματα που τέθηκαν και σε παρατηρήσεις που έγιναν από τους επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους υπογράμμισε ότι το τεχνικό πρόγραμμα απαντά στα προβλήματα της κοινωνίας. «Τα έργα που έρχονται από το παρελθόν και είναι απαραίτητα για την περιοχή περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα. Για μας το ζητούμενο δεν είναι αν πρόκειται για παλιά ή νέα αλλά αν είναι χρήσιμα για τους συνδημότες μας», υπογράμμισε.
Διευκρίνισε ότι το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα που έχουν ήδη διασφαλισμένες πιστώσεις και τόνισε ότι βασικός προσανατολισμός είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Η ανάπλαση της πλατείας…
Ο δήμαρχος έδωσε ακόμη απαντήσεις για το έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως και για τον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο.
«Έχουμε διαφορά αντίληψης με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την κεντρική πλατεία. Σέβομαι τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και το αποτέλεσμά του. Όμως η δική μας Δημοτική Αρχή εκτιμά ότι το αποτέλεσμα αυτού του διαγωνισμού δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μεγάλης μερίδας πολιτών. Το θέμα της κεντρικής πλατείας θα έρθει ξανά προς συζήτηση για να λάβουμε τις οριστικές μας αποφάσεις», τόνισε.
Για τον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο, ανέφερε ότι ένα μεγάλο τμήμα του διέρχεται από κοινόχρηστους χώρους του ελληνικού δημοσίου και η συζήτηση για την παραχώρηση αποδεικνύεται μέχρι τώρα τραυματική εμπειρία.