Η αιθαλομίχλη… επέστρεψε ξανά στα Γιάννενα παρέα με το κρύο!

on .

AITHALOMIXLH

• Με την πτώση της θερμοκρασίας την τελευταία εβδομάδα, ένα… γνώριμο φαινόμενο, αυτό της αιθαλομίχλης, επέστρεψε στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, με τα όρια συγκέντρωσης μικροσωματιδίων να ξεπερνώνται αρκετές φορές τις προηγούμενες ημέρες, ενώ θα υπάρξει και συνέχεια.
Την είδηση έδωσε χθες ο Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας, ο οποίος σε ανάρτησή του παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία και για τα ύψη βροχής που έπεσαν στην περιοχή μας τον περασμένο Νοέμβριο, τα οποία ήταν εντυπωσιακά!

Η αιθαλομίχλη είναι εδώ!
Η θερμοκρασία έπεσε αισθητά τις τελευταίες ημέρες, το κρύο έγινε λίγο πιο τσουχτερό, άναψαν τζάκια και σόμπες στην πόλη, οπότε επέστρεψε ξανά η αιθαλομίχλη στην ατμόσφαιρα πάνω απ’ τα Γιάννενα!
Σύμφωνα με την ανάρτηση του κ. Μπαρτζώκα στο facebook, τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκε υπέρβαση του ορίου των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο συνολικά οκτώ φορές. Πέντε τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου και τρεις τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, όταν οι τιμές έφθασαν περί τα 75 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υπέρβαση του ορίου δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 35 ημέρες ανά έτος (περίπου το 10% των ημερών του έτους).

…Και θα παραμείνει!
Το πρόβλημα θα έχει και συνέχεια, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για τις επόμενες ημέρες, περίπου ως τις 11 – 12 Δεκεμβρίου, αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ τα ποσά βροχής που θα σημειωθούν δεν θα είναι σημαντικά.
Οι χαμηλές αυτές θερμοκρασίες είναι σίγουρο πως θα οδηγήσουν σε αυξημένες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων PM10 (διαμέτρου έως 10 μm) που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από τα τζάκια, κυρίως τις βραδινές ώρες.

Έριξε πολλή βροχή…
Ιδιαίτερα βροχερός ως μήνας ήταν ο Νοέμβριος, καθώς το ύψος της βροχής που έπεσε στη διάρκεια του μήνα στο Λεκανοπέδιο ήταν 333 χιλιοστά, δηλαδή διπλάσιο της μέσης τιμής του μήνα που είναι 168 χιλιοστά. Σύμφωνα με τον Άρη Μπαρτζώκα, αυτή ήταν η τρίτη μεγαλύτερη τιμή μετά τα 383 χιλιοστά του 1962 και τα 352 χιλιοστά του 2010.
Όσο για τις βροχερές ημέρες, αυτές ήταν 25 έναντι 14 ημερών που είναι ο μέσος όρος του Νοεμβρίου, ο οποίος πάντως ήταν από τους πιο θερμούς των τελευταίων δεκαετιών. Η μέση θερμοκρασία του κυμάνθηκε στους 11,6 βαθμούς Κελσίου έναντι 9,7 βαθμών που είναι η μέση τιμή του μήνα. Το ρεκόρ κατέχει ο Νοέμβριος του 2010 με 13,3 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα, στα Γιάννενα, κατά τους χειμερινούς μήνες, το ψύχος που προκαλούν οι βοριάδες συνδυάζεται με ξηρασία ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες των νοτιάδων με βροχές, λόγω του προσανατολισμού της Πίνδου.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ