Σε βαθμό κακουργήματος δικάζονται πέντε για τις κλοπές εικόνων κ.α.

on .

DIKAIOSYNH SFYRI 2

• Σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων αναμένεται να ξεκινήσει η πολύκροτη δίκη για τις κλεμμένες εικόνες και θρησκευτικών κειμηλίων από το Ζαγόρι και άλλες περιοχές τόσο των Ιωαννίνων, όσο και άλλων της χώρας.
Η δίκη είναι 11η στη σειρά εκδίκασης σύμφωνα με το πινάκιο και στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν -σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών- ο Αρχιμανδρίτης, πρώην πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων Φιλόθεος Δέδες, με την κατηγορία για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ένας 45χρονος γόνος γνωστής οικογένειας των Τρικάλων που δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο και ασχολούνταν με εμπόριο εικόνων και άλλα τρία άτομα. Το κατηγορητήριο για αυτούς είναι σε βαθμό κακουργήματος. Στο εδώλιο θα καθίσει και έκτο άτομο -κληρικός- που δεν συνδέεται όμως με την «εγκληματική» ομάδα.
Μεταξύ των μαρτύρων που έχουν κληθεί να καταθέσουν -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- περιλαμβάνονται ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος -κατά δήλωσή του- κληρικοί, στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, ως και κάτοικοι περιοχών στις οποίες έγιναν κλοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες στη δίκη προτίθενται να παραστούν ως πολιτική αγωγή οι Μητροπόλεις Γρεβενών και Παροναξίας, ενώ αντίθετα η Μητρόπολη Ιωαννίνων -σύμφωνα με την «αλληλογραφία» του Μητροπολίτη Μάξιμου με τον «Πρωινό Λόγο»- μέχρι και το Σάββατο τουλάχιστον εμφανιζόταν αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Νομικοί, με τους οποίους συζήτησε χθες ο «Π.Λ.», υποστήριζαν ότι ακόμη και αν ξεκινήσει σήμερα η δίκη -λόγω σειράς ή αιτήματος αναβολής- είναι πολύ απίθανο να ολοκληρωθεί σε μια συνεδρίαση, οπότε αναμένεται να απασχολήσει την κοινή γνώμη της Ελλάδος -καθώς η υπόθεση είχε λάβει εξ΄ αρχής πανελλαδικές διαστάσεις- για αρκετό χρόνο.