Πιο… ζεστό θα είναι φέτος το επίδομα θέρμανσης!

on .

EPIDOMA THERMANSHS KALORIFER

• Θέμα λίγων ημερών είναι πια το να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο θα ενισχύσει χιλιάδες νοικοκυρά που δυσκολεύονται οικονομικά ενόψει χειμώνα.
Φέτος οι δικαιούχοι θα λάβουν ενίσχυση νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ενώ με τις αλλαγές που θεσμοθετούνται τα ποσά θα είναι σημαντικά υψηλότερα 

σε σχέση με πέρυσι.

Πριν την Πρωτοχρονιά!
Εμπροσθοβαρώς θα δοθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης ολόκληρης της χειμερινής περιόδου, σε όλους τους δικαιούχους και αυτό θα γίνει πριν τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς. Δηλαδή, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχει καταβληθεί όλο το επίδομα, μιας και στόχος της Κυβέρνησης είναι το πετρέλαιο να δοθεί όταν ο κόσμος το έχει ανάγκη για να ζεσταθεί.
Για το επίδομα καταργείται το ανώτατο όριο της συνολικής δαπάνης που παρέχεται από τον κρατικό Προϋπολογισμό και το οποίο προσδιορίζεται στα 58 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται σε έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει την σχετική τροπολογία, από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού πρόσθετη ετήσια δαπάνη από την κατάργηση του ανώτατού ορίου της συνολικής δαπάνης. «Η δαπάνη εκ της αιτίας αυτής για το τρέχον έτος εκτιμάται στο ποσό των 10 εκατ. ευρώ περίπου», σημειώνεται σχετικά.

Τι αλλάζει φέτος
Πέρυσι είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και την γεωγραφική ζώνη. Ωστόσο αυτό είχε ως συνέπεια είτε να επιδοτείται ένα μικρό μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος, είτε νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό να λαμβάνουν πολύ μικρότερη επιδότηση από αυτή που δικαιούνταν.
Φέτος, για να λάβει ο δικαιούχος το ανωτέρω επίδομα αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του ανωτέρω επιδόματος. Έτσι η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους. Aυτό σημαίνει πως νοικοκυριά που δεν έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες, θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα.

Αυξημένα ποσά
Επίσης, προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να καταστεί το επίδομα κοινωνικά ακόμη πιο δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών.
Παράλληλα, φέτος, για πρώτη φορά θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα, ενώ οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους.