ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: Γιορτή Δημοκρατίας σε μια κοινωνία… μοιρασμένη στα δύο!

on .

STEFANIA MNHMEIO POLYTEXNEIOY

 Μία μεγάλη νίκη της δημοκρατίας ήταν η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, δηλαδή πριν από 47 χρόνια, η οποία σηματοδότησε την αρχή του τέλους για τη δικτατορία των Συνταγματαρχών!
Από αυτή την άποψη, η απόπειρα ορισμένων σήμερα να την… εξισώσουν με την εισβολή των φοιτητών στην «σφραγισμένη» ΑΣΟΕΕ, έπειτα από την ανεύρεση στα υπόγειά της ολόκληρου οπλοστάσιου και την απώθησή τους από τα ΜΑΤ, είναι απολύτως άστοχη και ανεπιτυχής!
Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι και οι φετινοί εορτασμοί για το Πολυτεχνείο, οι οποίοι ξεκίνησαν χθες, δε θα είναι… ανέφελοι και δεν θα αποτελέσουν ευκαιρία γεφύρωσης διαφορών σε μία κοινωνία που μοιάζει διχασμένη, έστω και αν όλοι ομνύουν στα μηνύματα του αγώνα εκείνου για ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Αυτό ισχύει και στα Γιάννενα όπου το Πανεπιστήμιο και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων θα τιμήσουν ξεχωριστά την επέτειο.
Τεταμένη ατμόσφαιρα…
Μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο οι επετειακές εκδηλώσεις για την 46η Επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που τη συνδέουν με το προσωρινό κλείσιμο της ΑΣΟΕΕ, επειδή αίθουσες των υπογείων της είχαν μετατραπεί σε αποθήκες γεμάτες πολεμοφόδια για τις ανάγκες των οδομαχιών με την Αστυνομία, που συχνά – πυκνά προκαλούσαν οι αντεξουσιαστές στη γύρω περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από αυτές τις ανακαλύψεις, η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου αποφάσισε να αναστείλει για μερικές ημέρες τη λειτουργία της ΑΣΟΕΕ, φοιτητές της αντέδρασαν, έσπασαν τα λουκέτα και μπήκαν για να διαμαρτυρηθούν στο εσωτερικό του, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει επέμβαση των ΜΑΤ.
Σε επιφυλακή
Κάπως έτσι δίνονται αφορμές για επεισόδια. Εξάλλου, το «φυτίλι» ανάβει εύκολα κάθε χρόνο στην Επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, σε ετοιμότητα βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στα οποία θα συμμετέχουν 5.000 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερο!
Στο επίκεντρο των μέτρων θα είναι και φέτος η περιοχή των Εξαρχείων, όπου συνηθίζουν να δρουν οι κουκουλοφόροι μετά το τέλος της μεγάλης πορείας του Πολυτεχνείου και να πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν έξω από κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Επίσης, για πρώτη φορά θα είναι στους δρόμους και η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση» που αντικατέστησε τη «ΔΕΛΤΑ».
Εκδηλώσεις στα Γιάννενα
Όπως είθισται κάθε χρόνο και η 46η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου θα τιμηθεί αύριο στα Γιάννενα, όχι όμως σε μία κοινή εκδήλωση αλλά με δύο διαφορετικές. Από τη μία μεριά, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει, μαζί με εκπροσώπους τοπικών φορέων, κατάθεση στεφάνων ώρα 11 π.μ., στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στην οδό Δομπόλη.
Μία ώρα αργότερα, στις 12 μ., θα ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων στον ίδιο χώρο από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, το οποίο διοργανώνει παράλληλα, στις 5 μ.μ. το καθιερωμένο συλλαλητήριο με αφετηρία την οδό Δόμπολη. Θα ακολουθήσει η πορεία του Πολυτεχνείου, στην οποία θα συμμετέχουν και Φοιτητικοί Σύλλογοι της πόλης.  Ψηφίσματα, ανακοινώσεις
- Σε ψήφισμά του το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χαιρετίζει την 46η επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, γιατί συμβολίζει τους αγώνες ολόκληρου του λαού μας και ιδιαίτερα της Νεολαίας για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
- Από την πλευρά του, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων κάνει λόγο για μία λαϊκή εξέγερση, τονίζοντας πως τα συνθήματα και οι διεκδικήσεις των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης παραμένουν επίκαιρα και σήμερα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «απέναντι στα αιματοβαμμένα σχέδια των ιμπεριαλιστών, απέναντι στην πολιτική που δολοφονεί τα όνειρα και το μέλλον της νέας γενιάς, για τα κέρδη των λίγων, αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργατών και της νεολαίας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή».
-Aντιπολιτευτική διάσταση δίνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων στη δική της ανακοίνωση για το Πολυτεχνείο, απευθύνοντας κάλεσμα προς «όλους τους προοδευτικούς πολίτες και κυρίως τους νέους να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσής του που φέτος αποκτά ιδιαίτερο νόημα λόγω της προσπάθειας επιβολής ενός «Δόγματος Σοκ» από την κυβέρνηση». Όπως σημειώνει, «οφείλουμε να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στο αυταρχικό κράτος της Δεξιάς που φιλοδοξεί να χτίσει η Νέα Δημοκρατία, το οποίο θα μας γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω»!
- Ανακοίνωση με αφορμή την 46η Επέτειο του Πολυτεχνείου εξέδωσε και ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, τονίζοντας πως παραμένει επίκαιρο το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» που βροντοφώναξαν οι φοιτητές μέσα και έξω από το ίδρυμα το 1973. Καλεί δε τα μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια που θα γίνουν στην περιοχή μας.
- Από την πλευρά του το «Μέτωπο Δράσης» του Βασίλη Καφαράκη σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «πρέπει, πιάνοντας το πραγματικό νόημα του Πολυτεχνείου, που ήταν η εξέγερση στην καταπίεση, την φτώχεια, τον ιμπεριαλισμό, να πραγματώσουμε μαζί με την εργατική τάξη και τα άλλα καταπιεσμένα στρώματα τη δική μας εξέγερση που πρέπει να φτάσει μέχρι το τέρμα».