Σήμερα συνάντηση Δημάρχου με εταιρία υδροπλάνων

on .

YDROPLANA LIMNH PAMBOTIDA

Μπορεί να άργησε, αλλά δυναμικά φαίνεται πως μπαίνει η δρομολόγηση των υδροπλάνων στη χώρα μας, ένα μέσο μεταφοράς με τεράστιες προοπτικές εξέλιξης, που θα συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης υδατοδρομίων, έτσι ώστε να ξεκολλήσουν οι επενδύσεις που για χρόνια έχουν παγιδευτεί στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας.
Μια από τις εταιρίες που πρωταγωνιστούν σε τέτοιου είδους επενδύσεις είναι η «Hellenic Seaplanes», η οποία πραγματοποιεί μπαράζ επαφών και συναντήσεων με τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη διαδικασία αδειοδότησης.
Μάλιστα είναι η εταιρία που έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον και για τη Λίμνη Παμβώτιδα, καθώς την Άνοιξη του 2014 κατέθεσε πρόταση στο Υπουργείο Μεταφορών για δημιουργία υδατοδρομίου και στην Παμβώτιδα, με τη διαδικασία να μην προχωρά, λόγω νομοθετικού κενού για εγκατάσταση αποβάθρας.
Εάν όλα τα προσκόμματα λυθούν με το νέο Νομοσχέδιο, η εταιρία φαίνεται πως είναι πρόθυμη να επενδύσει στην περιοχή μας. Μάλιστα ο Πρόεδρός της Νικόλας Χαραλάμπους θα έχει συνάντηση σήμερα (10 το πρωί), στο Δημαρχείο Ιωαννίνων με τον Δήμαρχο Μ. Ελισάφ, την Διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων κι άλλους φορείς, με αντικείμενο το υδατοδρόμιο.
Αλλεπάλληλες συναντήσεις
Σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, υπό τον Υφυπ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρίας, τέθηκαν όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον νέο νομοσχέδιο που αφορά την κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων συμπεριλαμβανομένου και τη δημιουργία σταθμών ανεφοδιασμού καυσίμων των υδροπλάνων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα προβλήματα που εμποδίζουν την άμεση υλοποίηση της επένδυσης σε συγκεκριμένες υπηρεσίες με τον Υφυπουργό να τονίζει από την πλευρά του πως «η ανάπτυξη ενός δικτύου υδατοδρομίων αποτελεί εγχείρημα εθνικής σημασίας και πως η διαμόρφωση και υλοποίηση αυτής της νέας εθνικής μεταφορικής υποδομής έχει ήδη ξεκινήσει και αποτελεί λύση στα προβλήματα της σύνδεσης των παράκτιων περιοχών της χώρας μας…» .
Στο Υπουργείο Ναυτιλίας συναντήθηκε ο Πρόεδρος της «Hellenic Seaplanes» με τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος αφού αποτύπωσε την υφιστάμενη κατάσταση στον κλάδο των υδροπλάνων, ζήτησε την συμβολή του Υπουργείου για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η επένδυση. Επίσης, συζητήθηκαν πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να ανοίξει ο δρόμος για να καθιερωθούν τα υδροπλάνα στη χώρα μας.
Τόσο ο Υπουργός Ναυτιλίαςόσο και ο Γενικός Γραμματέας Λιμενικής Πολιτικής επιβεβαίωσαν την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει την ανάπτυξη του δικτύου των υδατοδρομίων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη που η υλοποίησή τους θα έχει στην νησιωτική Ελλάδα.
Σε ξεχωριστή συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η περιβαλλοντική αδειοδότηση και η ενημέρωση των υπηρεσιών για ελαχιστοποίηση του χρόνου ανταπόκρισης, κατηγοριοποίηση των υδατοδρομίων και η εφαρμογή κριτηρίων για Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης.