Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις αντί να λύνουν, δημιουργούν προβλήματα!

on .

APOKENTROMENH

• Την πρόθεση της Κυβέρνησης να μεταφερθούν αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στις Περιφέρειες και τους Δήμους, μετέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την ομιλία του στην χθεσινή Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).
Όπως χαρακτηριστικά είπε «ο θεσμός των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, έτσι τουλάχιστον όπως υπάρχει σήμερα, περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει» και δεσμεύτηκε για μια νέα δομή στο κράτος, ενίσχυση αρμοδιοτήτων, πόρων και προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με τον Υπουργό το σχετικό νομοσχέδιο θα συνταχθεί σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, την κοινωνία των πολιτών και τα άλλα κόμματα, γιατί πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που αφορά τον τρόπο λειτουργίας του κράτους.

Ισχυρή Αυτοδιοίκηση
Ο Τ. Θεοδωρικάκος, κατά την τοποθέτησή του, χαρακτήρισε την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πυλώνα ανάπτυξης της χώρας σημειώνοντας με έμφαση ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κράτος στη χώρα, δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική συνοχή και ασφάλεια χωρίς ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό το λόγο το καλοκαίρι προχωρήσαμε σε μια σειρά νομοθετικές παρεμβάσεις για να ενισχύσουμε την κυβερνησιμότητα και στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Ενισχύσαμε τα όργανα των περιφερειών. Προβήκαμε σε μια σειρά επιμέρους νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες διευκολύνουν τα περιφερειακά όργανα να μπορούν να λειτουργούν και να παράγουν έργο...».

Νέα τομή…
Στάθηκε στην απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια ριζική αναθεώρηση του ίδιου του status quo του διοικητικού μηχανισμού της χώρας. Και όπως είπε ο νέος νόμος, θα προβλέπει τη μεταφορά στην περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αλλά και στη πρωτοβάθμια, αρμοδιότητες που σήμερα παραμένουν στο κράτος. «Ήλθε η ώρα για μια νέα μεγάλη τομή στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση», σημείωσε με έμφαση. Και πρόσθεσε ότι αυτός ο νέος Νόμος θα φτιαχτεί μαζί με τα στελέχη των Περιφερειών, αλλά και της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο στόχος είναι «το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, του 2020, μέσα από μια τέτοια ουσιαστική και δημιουργική διαδικασία, να έχουμε ετοιμάσει το νέο μας νόμο, ο οποίος θα αφορά σε ένα νέο σύστημα διοίκησης στον κρατικό μηχανισμό και σε μια δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και συνακόλουθα των πόρων και του προσωπικού για την Πρωτοβάθμια και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τους…».