Παίρνει τα «πάνω» της η οικοδομή στην Ήπειρο

on .

OIKODOMH OIKODOMOI

• Πορεία ανάκαμψης φαίνεται πως έχει πάρει η οικοδομική δραστηριότητα της χώρας, ένας κλάδος που επηρεάστηκε πολύ από την δεκαετή οικονομική κρίση, οδηγώντας σε… χειμερία νάρκη όλα τα συναφή επαγγέλματα.
Η άνευ προηγουμένη απραξία των τελευταίων χρόνων -οι μόνες εργασίες που γίνονταν ήταν κάποιες μικρές ανακαινίσεις ή ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών μέσω των προγραμμάτων «Εξοικονομώ»- φαίνεται πως σιγά - σιγά παίρνει τέλος.
Σ’ αυτό, όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες την κτηματαγορά, θα παίξει καθοριστικό ρόλο και η αναστολή του ΦΠΑ για τα επόμενα τρία χρόνια στις νέες οικοδομικές άδειες, αλλά και στις παλαιότερες που εκδόθηκαν από 1.1.2006. Με αυτό το δεδομένο η μείωση στις τιμές πώλησης νεόδμητων διαμερισμάτων είναι σχεδόν βέβαιη, όπως και η αύξηση των οικοδομικών αδειών.

Θετικά τα πρώτα στοιχεία…
Ήδη – και πριν γίνει γνωστή η παραπάνω εξέλιξη - τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικοδομική δραστηριότητα, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας είναι άκρως ενθαρρυντικά.
Τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας καταγράφεται αύξηση στις οικοδομικές άδειες, στην επιφάνεια, αλλά και τον όγκο.
Στην Ήπειρο λοιπόν, τον Αύγουστο εκδόθηκαν 53 οικοδομικές άδειες (έναντι 36 το 2018), που αντιστοιχούν σε 11,7 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 52,6 χιλιάδες m3 όγκου. Παρουσιάστηκε αύξηση 47,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 111,1% στην επιφάνεια και 52,6% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.
Το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2019 η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή μας εμφάνισε αύξηση 2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 23,5% στην επιφάνεια και 31% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Πανελλαδικά…
Πανελλαδικά, τον Αύγουστο, το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής - Δημόσιας), με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 1.300 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 325,2 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.530,9 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, αύξηση κατά 27% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 29,6% στην επιφάνεια και κατά 33,9% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.
Το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2019, η Συνολική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, αύξηση κατά 7,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 2,4% στην επιφάνεια και κατά 2,6% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του έτους 2018.