ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Ο Θρησκευτικός Τουρισμός «εργαλείο» της εκκλησιαστικής πολιτικής…

on .

SYNEDRIO THRISKEYTIKOS TOYRISMOS

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Δ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων που έλαβε χώρα στην Άρτα και είχε ως κεντρικό του θέμα «Ήπειρος – Προσέγγιση στα θρησκευτικά μνημεία και τον πολιτισμό της – Νέοι δρόμοι στους μοναδικούς προσκυνηματικούς προορισμούς της».
Στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Μαξίμου του Γραικού τελέστηκε ο Αγιασμός από τον οικοδεσπότη Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλίνικο, ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τους Ηπειρώτες λέγοντας ότι «είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες του έθνους και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Οι πλούσιες δωρεές τους σε δύσκολους καιρούς υπήρξαν καταλυτικές για την μόρφωση, τον πολιτισμό, τη διαπαιδαγώγηση, την απελευθέρωση της Ελλάδος και την κοινωνικο- οικονομική της ανόρθωση».
Γνωριμία με τα μνημεία…
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας, οι τριήμερες εργασίες του Συνεδρίου επερατώθησαν επιτυχώς. Οι σύνεδροι γνώρισαν τα Θρησκευτικά Μνημεία της Ηπείρου, τον πολιτισμό και την παράδοσή της.
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν τα ιστορικά μνημεία της Πρέβεζας, οι Προσκυνηματικοί Δρόμοι της Μητροπόλεως Παραμυθίας, ενώ το Σάββατο οι σύνεδροι του μετέβησαν στα Γιάννενα, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο και τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών κατά την άφιξή τους στη Ζωσιμαία Ακαδημία Ιωαννίνων. Εκεί παρουσιάσθηκαν τα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα της περιοχής και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Νησί όπου και έγινε ξενάγηση στο σπίτι του Αλή Πασά και στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπινών.
Τελευταίος σταθμός της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου ήταν η Άρτα με επίσκεψη – ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης και φιλοξενία στην Κορωνησία. Χθες τελευταία ημέρα του συνεδρίου τελέστηκε στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Μαξίμου του Γραικού, στην Άρτα Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο. Στη συνέχεια οι Σύνεδροι επισκέφθηκαν τον Βυζαντινό Ιερό Ναό της Παναγίας Παρηγορήτισσας, τον Ιερό Ναό της Αγίας Θεοδώρας Πολιούχου της Άρτας και τον Βυζαντινό Ναό του Αγίου Βασιλείου. Ακολούθως, παρατέθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Άρτης επίσημο γεύμα στους Συνέδρους.
Η παρέμβαση Βαρθολομαίου
Την δική του παρέμβαση στο συνέδριο, κατά την επίσημη έναρξη, έκανε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, στον μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «το θέμα του λεγόμενου θρησκευτικού Τουρισμού, 10 έτη μετά από το 1ο πανελλήνιο συνέδριο ‘προσκυνηματικών περιηγήσεων’ στην Ζάκυνθο, όχι μόνο παραμένει στην επικαιρότητα αλλά ολοένα και αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με δεδομένο μάλιστα ότι εχρησιμοποιήθη, ως εργαλείο εκκλησιαστικής πολιτικής εις τον χώρο της Ορθοδοξίας».
Και σημείωσε: «Όντως, δυσκολευόμεθα να ασκήσουμε κριτική εις την προϊούσα τουριστικοποίηση της ιεράς αποδημίας, όταν βλέπουμε μια Ορθόδοξον Αυτοκέφαλον Εκκλησία να χρησιμοποιεί την ευσέβεια και τον ιερόν πόθο των πιστών της, ως μέσον ασκήσεως οικονομικής πιέσεως προς την Εκκλησίαν της Ελλάδος και τον ελληνικόν λαόν, λόγω της επισήμου αναγνωρίσεως της Ορθόδοξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, όπως εργαλειοιποιήθη βεβαίως, από την Εκκλησία της Ρωσίας και το ιερότατο μυστήριο των μυστηρίων, η Θεία Ευχαριστία, με το αυτό πνεύμα κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Παράλληλα επισήμανε ότι «είναι τραγικό η αγνή προσκυνηματική διάθεσις των πιστών, οι οποίοι ζουν την ορθόδοξον ευσέβεια και την πνευματικότητά των, σε ένα περιβάλλον εκκοσμικευμένον, αντιμέτωποι με τις συγχρόνους προκλήσεις και τας αλλοτριώσεις τας οποίας συνεπάγεται ο τεχνοκρατικός, οικονομοκεντρικός πολιτισμός μας και οι οποίοι αναμένουν από την Εκκλησία την ποιμαντική στήριξη, να γίνεται αντικείμενο εκμεταλλεύσεως προς επίτευξη αλλότριων προς το Ορθόδοξον Εκκλησιαστικόν ήθος στόχων και να προωθείται τοιουτοτρόπως εκ των έσω η εκκοσμίκευσις της Εκκλησίας».