Ταχύτατη η ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού

on .

PEZOPORIA PANELLHNIA SYNANTHSH

• Ένα σημαντικό βήμα σε πανελλαδικό επίπεδο, προς την κατεύθυνση της ανάμειξης και αξιοποίησης των παραδοσιακών μονοπατιών ώστε να συντελέσουν στην τουριστική προώθηση των τόπων που βρίσκονται αλλά και γενικότερα της Ελλάδας, έγινε στο Μέτσοβο μέσω της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου.
Οι 156 συμμετέχοντες από 62 φορείς και οργανώσεις της νησιώτικης και στεριανής Ελλάδας, μέσω 32 εισηγήσεων και παρουσιάσεων ανέδειξαν την ταχύτατη ανάπτυξη του συγκεκριμένου πεδίου στη χώρα.
Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, τόνισε την ανάγκη για συστηματική δουλειά όλων όσων ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο καθώς και την ανάγκη συνεργασίας για επίτευξη των στόχων που θα βοηθήσουν τον τόπο αλλά και όσους ενεργοποιούνται στο ευρύτερο χώρο που επηρεάζουν οι πεζοπορικές διαδρομές.
Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι συντονισμού της διοργάνωσης Ηλίας Γκαρτζονίκας από την Περιφέρεια Ηπείρου και Νίκος Καλοφύρης από τον Αθλητικό Όμιλο Μετσόβου αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη συντονισμού και ανάπτυξης δικτύου όλων όσων ενδιαφέρονται για αυτόν τον τομέα.
Γενικότερα, το πλαίσιο των εργασιών πέραν των παρουσιάσεων μονοπατιών, περιλάμβανε το θεσμικό και νομικό πλαίσιο και την ανάγκη προσαρμογής του, την ασφάλεια των πεζοπόρων, τις δυνατότητες ανάπτυξης τόπων μέσω της αξιοποίησης των μονοπατιών και τις μελλοντικές εξελίξεις που απορρέουν από την επικείμενη εφαρμογή του Μητρώου Μονοπατιών από την πολιτεία αλλά και τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπόρων που εκπροσωπήθηκε στην διοργάνωση από το κορυφαίο στέλεχός της, τον Πρόεδρο της ERA κ. Μπόρις Μίσιτς, που εκπροσωπεί 54 Ομοσπονδίες από 34 χώρες της Ευρώπης και συνολικά 3.000.000 εγγεγραμμένα μέλη.
Η διοργάνωση, περιλάμβανε ακόμη ένα διήμερο με πεζοπορία στο πιστοποιημένο μονοπάτι Ursa Trail του Μετσόβου και στο υπό πιστοποίηση Epirus Trail που συνθέτει πάνω στο παλιό δίκτυο η Περιφέρεια Ηπείρου.