Ανεκτίμητα είναι τα οφέλη από τον μητρικό θηλασμό

on .

6 TOMY MHTRIKOS THLASMOS 4 11 19

Τα εγκαίνια του πρώτου χώρου θηλασμού σε δημόσια υπηρεσία στον Δήμο Ιωαννιτών πραγματοποιήθηκαν χθες, ενώ διανύουμε την εβδομάδα μητρικού θηλασμού, κατά την διάρκεια της οποίας γίνονται διάφορες εκδηλώσεις και στην περιοχή μας.
Το πρώτο σημαντικό βήμα ώστε ο Δήμος Ιωαννιτών να γίνει πιο φιλικός προς το θηλασμό, έγινε με την δημιουργία ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρο μητρικού θηλασμού και βρεφικής φροντίδας στο πρώην Δημαρχείο του Κατσικά Ιωαννίνων, με την υποστήριξη της 5ης και 6ης ΤΟ.Μ.Υ Ιωαννίνων και του Κέντρου Υγείας.

Πλήρως εξοπλισμένος
Ο χώρος αυτός που εξοπλίστηκε πλήρως, βρίσκεται στο ισόγειο του πρώην δημαρχείου και κάθε μητέρα έχει τη δυνατότητα να θηλάσει το μωρό της, σε συνθήκες ιδιωτικότητας και άνεσης.
Όλοι όσοι βρέθηκαν στα εγκαίνια χθες, είχαν τη δυνατότητα να δουν το νέο, καθαρό, φωτεινό και κατάλληλα διαμορφωμένο δωμάτιο, το οποίο πλέον θα καλύπτει τις ανάγκες των θηλαζουσών μαμάδων και των παιδιών τους.
Στη χώρα μας από το 2014 η νομοθεσία προβλέπει ότι για τη διευκόλυνση του μητρικού θηλασμού πρέπει να υπάρχει ειδικός χώρος σε δημόσιες υπηρεσίες, μουσεία, εμπορικά κέντρα κ.ά., καθώς και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι ώστε οι μητέρες να μπορούν να αντλούν το γάλα τους.
Εξάλλου, διανύουμε την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού με σύνθημα «Ενδυναμώνουμε τους γονείς, διευκολύνουμε τον θηλασμό. Τώρα και για το μέλλον!». Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας, είναι να αναδείξει τη σημασία της πρακτικής και ηθικής υποστήριξης της μητέρας, του πατέρα, του βρέφους αλλά και όσων πλαισιώνουν αυτή τη θερμή αλυσίδα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας, εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το επόμενο διάστημα ανάλογοι χώροι θα δημιουργηθούν και σε άλλα δημοτικά και δημόσια κτίρια και υπηρεσίες.
Στα εγκαίνια, έδωσε το «παρών» και η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, η οποία στάθηκε στη σημασία προώθησης του μητρικού θηλασμού.

Σειρά εκδηλώσεων
Εκδήλωση για τον μητρικό θηλασμό θα πραγματοποιήσει ο Σταθμός Προστασίας Μάνας Παιδιού και Εφήβου του Κέντρου Υγείας Ιωαννίνων αύριο, Τετάρτη από 9 π.μ. έως 1 μ.μ., στο χώρο όπου στεγάζεται (Λουκή Ακρίτα 54). Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την 5η και 6η ΤΟΜΥ Ιωαννίνων και υπό την αιγίδα του Συλλόγου Μαιών Ηπείρου. Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από το προσωπικό του σταθμού και θα παρουσιαστούν οι κατευθυντήριες οδηγίες για το θηλασμό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Και διαδραστικό σεμινάριο
Ο Σύλλογος Μαιών – Μαιευτών Ιωαννίνων γιορτάζει την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού με μια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας του μητρικού θηλασμού ως ένα κρίσιμο πρώτο βήμα στη ζωή ενός παιδιού και ενθαρρύνοντας τους νέους και των δύο φύλων ώστε να ενημερωθούν για τα πολύτιμα οφέλη του μητρικού θηλασμού.
Έτσι, αύριο, Τετάρτη μέλη του Συλλόγου θα βρίσκονται στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων (Λ.Α.Φ.Ι.) (από 6 μ.μ. έως 8 μ.μ.) για να ενημερώσουν το κοινό για το μητρικό θηλασμό και τις καθημερινές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει η θηλάζουσα μέσα από ένα διαδραστικό σεμινάριο.