Συσκευασίες φυτοφαρμάκων ανακυκλώνει ο Δήμος Ζίτσας

on .

PLIAKOS SYNENTEYKSH FYTOFARMAKA 31 10 19

• «Με στόχο να σταματήσουμε την ανεξέλεγκτη εναπόθεση συσκευασιών φυτοφαρμάκων που έχουν τεράστιες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στο περιβάλλον συμμετέχουμε στο πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.) με τη συνδρομή των γεωπονικών καταστημάτων», δήλωσε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος, με αφορμή την αυριανή συλλογή των κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων που έχουν συγκεντρώσει οι αγρότες - παραγωγοί, στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος ανακύκλωσης στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος.
Η δράση θα γίνει στο χώρο μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο στην Κοινότητα Ζίτσας από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και οι διοργανωτές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κάλεσαν όλους τους αγρότες - παραγωγούς να συμμετέχουν παραδίδοντας για ανακύκλωση τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες φυτοφαρμάκων συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα αποτρέποντας το ενδεχόμενο να τους επιβληθούν κυρώσεις.
Ο Μιχ. Πλιάκος ζήτησε από όλους τους αγρότες - καλλιεργητές του Δήμου και ειδικότερα της αμπελουργικής ζώνης να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή αποδεικνύοντας έμπρακτα πως αγαπούν το περιβάλλον και τους συμπολίτες τους.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αγροεφοδίων Νομού Ιωαννίνων Μιχάλης Δεβέκος σημείωσε ότι «η διαδικασία της συλλογής είναι απλή και πρέπει να συμμετέχουν όλοι», επισημαίνοντας πως θα πρέπει όλοι πλέον να εφαρμόσουν πιστά τις οδηγίες γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος της επιβολής τσουχτερών προστίμων.

Τα βήματα
Στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι αγρότες - καλλιεργητές για την εφαρμογή της ανακύκλωσης αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Μιχάλης Παπαγεωργίου:
- Ο κάθε αγρότης ξεπλένει 3 φορές τις κενές φιάλες, ρίχνει τα υπολείμματα στο βυτίο του ψεκασμού και τις τοποθετεί καθαρές και στεγνές εντός του σάκου που έχει εφοδιαστεί δωρεάν από τα καταστήματα αγροεφοδίων. Τα πώματα συλλέγονται σε ξεχωριστή πλαστική σακούλα.
- Στο σημείο συλλογής (στην προκειμένη περίπτωση στο Πνευματικό Κέντρο στη Ζίτσα) θα διενεργείται μακροσκοπικός έλεγχος της καθαρότητας από υπεύθυνους ελεγκτές (εκπρόσωποι από καταστήματα αγροεφοδίων ή/και από Σύλλογο Γεωπόνων, καταρτισμένο προσωπικό) και καταγραφή των στοιχείων των αγροτών που συμμετέχουν.
- Οι ελεγμένοι σάκοι θα μεταφερθούν στη συνέχεια, στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), με απορριμματοφόρο του Δήμου Ζίτσας.