Έσπασε ρεκόρ η προσέλευση επισκεπτών στα Γιάννενα

on .

PARALIMNIO KOSMOS

Ρεκόρ επισκεπτών καταγράφηκε στην πόλη και γενικά στο νομό Ιωαννίνων το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Τα καταλύματα είχαν απόλυτη πληρότητα και πολλοί επισκέπτες αναγκάστηκαν να διαμείνουν και σε γειτονικές περιοχές. Σε Μέτσοβο, Ζαγόρι σημειώθηκε το αδιαχώρητο, ενώ πολλοί ήταν και οι επισκέπτες σε Τζουμέρκα, αλλά και στο Πωγώνι, όπου σημειώθηκε εντυπωσιακή προσέλευση και στην αναπαράσταση της μάχης στο Καλπάκι.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου, η πλειοψηφία των επισκεπτών προέρχονταν από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς να λείπουν και οι Αθηναίοι. Επίσης στα χωριά τους, βρέθηκαν και πολλοί απόδημοι, που συμμετείχαν και σε τοπικές εκδηλώσεις, κυρίως των ρακοκάζανων.
Η τουριστική «έκρηξη» συμπίπτει και με τη δημοσιοποίηση Σεπτεμβρίου της κυλιόμενης έρευνας του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, σύμφωνα με την οποία η Ήπειρος παραμένει ψηλά στο δείκτη ικανοποίησης, καθαριότητας, τοποθεσίας, αλλά και στις τιμές των «μεσαίων» καταλυμάτων. Τα Γιάννενα έχουν το προβάδισμα στις χειμερινές προτιμήσεις, η Πάργα και τα Σύβοτα βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των θαλάσσιων προορισμών.
Κατά κατηγορία, η Ήπειρος βρίσκεται στην πρώτη θέση ικανοποίησης για την Ηπειρωτική Ελλάδα με ποσοστό 90.9%. Στην τιμή των ξενοδοχείων τριών αστέρων βρέθηκε στην 6η θέση με 73 ευρώ (με πρώτη το Νότιο Αιγαίο 103 ευρώ). Στο κριτήριο καθαριότητας βρέθηκε στην 5η θέση με ποσοστό 93.5% (πρώτη η Ανατ. Μακεδονία-Θράκη με 95,6%). Στην κριτήριο τοποθεσίας ισοβαθμεί με τη Θεσσαλία με 95,6%, ενώ πρώτη είναι η Ήπειρο και στην κατηγορία των καλύτερων δωματίων με ποσοστό 95,1%.
Τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνουν τα βήματα που έχουν γίνει για την παροχή ποιοτικών και οικονομικών υπηρεσιών στους τουρίστες, γεννούν όμως και υποχρεώσεις για διατήρηση του επιπέδου και περαιτέρω βελτιώσεων όπου αυτές απαιτούνται, όπως π.χ. στον τομέα της καθαριότητας.