Έπιασαν «δουλειά» τα κυκλώματα διακίνησης προσφύγων προς Αλβανία!

on .

ASTYNOMIKOI PERIPOLIKA MPLOKO

• Η αύξηση των εισροών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα συνοδεύεται και από «παρατράγουδα» που εμφανίζονται και στα Γιάννενα. Σε πρώτο στάδιο υπήρξαν οι διαμαρτυρίες ενοίκων για τη συμπεριφορά μερικών προσφύγων που είχαν εγκατασταθεί σε πολυκατοικίες, ακολούθησε η «ανταρσία» των φιλοξενούμενων στον Κέντρο Κατσικά κατά αφίξεων νέων προσφύγων, ενώ πολύ συχνό είναι το φαινόμενο της άτακτης μετακίνησης μεταναστών κυρίως προς Αλβανία.
Ωστόσο φαίνεται πως η κατάσταση αρχίζει να παίρνει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Χθες όπως έγραψε το epiruspost.gr σε σχολείο των Ιωαννίνων νεαροί μαθητές με καταγωγή από τη Συρία, ηλικίας 13 και 15 χρόνων, επιτέθηκαν κατά δύο 14χρονων Ελλήνων μαθητών, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση και να κληθεί η Αστυνομία, ενώ τα δύο θύματα για προληπτικούς λόγους διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο. Το επεισόδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η συνέχεια έντασης που είχε προκληθεί μεταξύ αλλοδαπών μαθητών την περασμένη εβδομάδα, που είχε λήξει με την παρέμβαση της Διεύθυνσης του Σχολείου.
Αν και είναι το πρώτο περιστατικό τέτοιας μορφής σε σχολείο της περιοχής, δεν παύει να θέτει σε εγρήγορση την εκπαιδευτική κοινότητα.
Η άλλη διάσταση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος, που όλοι φοβόντουσαν ότι αργά ή γρήγορα θα εμφανιστεί, είναι η εμπλοκή κυκλωμάτων για την μετακίνηση αλλοδαπών από την Ελλάδα προς το εξωτερικό και ιδίως προς Αλβανία. Πρόκειται για έναν νέο «πονοκέφαλο» για την Ελληνική Αστυνομία, που τώρα έχει στραμμένη την προσοχή της και για την είσοδο, αλλά και την έξοδο παράνομων μεταναστών.
Τη Δευτέρα το απόγευμα στα Γιάννενα η Ασφάλεια Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τμήμα Άμεσης Δράσης, κατάφερε νε εξαρθρώσει κύκλωμα μεταφοράς αλλοδαπών προς το εξωτερικό μέσω Αλβανίας. Συγκεκριμένα οι αστυνομικοί έστησαν «μπλόκο» στην πόλη σε Ι.Χ. Ε. αυτοκίνητο και έπεσαν «διάνα». Με αυτό μεταφέρονταν προς Αλβανία έξι άτομα, πέντε άντρες 19, 20, 23, 26 και 31 χρόνων και μια 19χρονη, οι οποίοι είχαν παραληφθεί από τα τρία μέλη του κυκλώματος από τη Θεσσαλονίκη, στα οποία είχαν συμφωνήσει να πληρώσει 2.000 ευρώ ο καθένας με την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Οι τρεις διακινητές, επίσης αλλοδαποί, είναι 44, 19 και 20 χρόνων αντίστοιχα.
Εκτός όμως από τα κυκλώματα, μετανάστες και πρόσφυγες κινούνται και από μόνοι τους και πεζοπόροι από τα Γιάννενα προς Αλβανία. Ακόμη και χθες που οι θερμοκρασίες τις πρωϊνές ώρες κόντευαν να φθάσουν στο μηδέν, στην Εθνική Οδό, όπως είπαν στον «Π.Λ.» οδηγοί, μεταξύ Βρύσης Πασσιά και Νεγράδων ξεπρόβαλαν μέσα από το δάσος μετανάστες που ήταν φανερό πώς διανυκτέρευσαν στο ύπαιθρο μέχρι να ξημερώσει. Οι αρμόδιες αρχές, τώρα και με την έλευση του χειμώνα, έχουν έναν ακόμη πρόσθετο λόγο να αποτρέπουν τις ανεξέλεγκτες μετακινήσεις προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα, αλλά και τυχόν θάνατοι από το ψύχος, οπότε σε μια τέτοια – απευκταία – περίπτωση θα υπάρχουν άλλου είδους «παρατράγουδα».
Πρόσφυγες καθαρίζουν πλατεία!
Σε αντίθεση με την εικόνα που έχει σχηματιστεί στην Ήπειρο, αλλά και σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να μη μετέχουν ούτε καν σε εργασίες που τους αφορούν, στην Τρίπολη συμβαίνει το αντίθετο. Σήμερα η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Τρίπολης σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα στο πλαίσιο του Έργου «Διαμονή και βοήθεια σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στην Τρίπολη - Accommodation and assistance to asylum seekers and refugees in Tripoli» του προγράμματος ESTIA, θα πραγματοποιήσει εθελοντικό καθαρισμό του πάρκου της Πλατείας Άρεως. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος ESTIA θέλουν να ανταποδώσουν την φιλοξενία και την αποδοχή στην πόλη που τους φιλοξενεί στην πιο δύσκολη περίοδο της ζωής τους, όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση. Ακόμη και αν η κίνηση προέρχεται από την εν λόγω ΜΚΟ, δεν παύει να στέλνει ένα «σήμα» και προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε άλλες πόλεις και περιοχές της χώρας.